Turizmciler Yeni Yakıt Desteğinden Umutlu

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'un, turist getiren uçaklara sağlanan yakıt desteğinin 12 ay süreyle ve bin 500 dolardan 9 bin dolara kadar verileceğine ilişkin açıklaması, turizmciler tarafından da olumlu karşılandı TÜROFED Başkanı Ayık: 'Bence olumlu bir karar. Daha önce verilen destekle de çok önemli katkılar oldu. Bundan sonraki destek için de bizler teşviğin hatlarının çok daha iyi çizilmesini, özellikle gelişmesini istediğimiz pazarlarda daha farklı yöntemler uygulanarak, o pazarların bir an önce motive edilerek özlediğimiz sayıların oralarda oluşmasını istiyorduk. Buradan çıkacak teşvik paketi de sanıyorum bütün bunları içerecek' TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün: 'Yurt dışında, pazar ülkelerde özellikle Avrupa bölgesinde Türkiye aleyhine oluşmuş imajın yıkılması gerekiyor. İptallerin önüne geçmek, onları teşvik etmek ve uçuşların kesintisiz devam etmesini sağlamak bakımından ileriye dönük böyle bir kararın çok faydalı olacağını söyleyebilirim'

BURCU ÇALIK- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un turist getiren uçaklara sağlanan yakıt desteğinin 12 ay süreyle ve bin 500 dolardan 9 bin dolara kadar verileceğine ilişkin açıklaması, turizmcileri sevindirdi.

3. Turizm Şurası için Ankara'da bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, turist getiren uçaklara sağlanacak yeni yakıt desteği ile şuradan çıkan sonuçları AA muhabirine değerlendirdi.

TÜROFED Başkanı Ayık, yakıt desteğinin olumlu bir karar olduğunu belirterek, daha önce verilen destekle de çok önemli katkılar yapıldığını kaydetti.

Ayık, "Bundan sonraki destek için de bizler teşviğin hatlarının çok daha iyi çizilmesini, özellikle gelişmesini istediğimiz pazarlarda daha farklı yöntemler uygulanarak, o pazarların bir an önce motive edilerek özlediğimiz sayıların oralarda oluşmasını istiyorduk. Buradan çıkacak teşvik paketi de sanıyorum bütün bunları içerecek ve pazarlardaki tur operatörlerine, seyahat acentalarına önemli katkılar sağlayacak. Elbette hava yolu taşımacılarına da etkileri olacak. Teşviğin devam etmesini çok olumlu buluyorum." dedi.

TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün de, şunları kaydetti:

"Maalesef yurt dışında pazar ülkelerde özellikle Avrupa bölgesinde Türkiye aleyhine oluşmuş bir imajın yıkılması gerekiyor. Bunun için de tur operatörlerinin ve oradaki seyahat acentelerinin Türkiye'ye satışlarını arttırmak için onları özendirici birtakım tedbirlerin alınması lazım. Uçak teşvikleri ilk seferinde de zaten bu amaçla başlatılmıştı. Çünkü burada tur operatörleri bu imaj bozukluğu nedeniyle satışlarda zorlandıklarında uçuşlarını iptal ediyorlardı. Bu iptallerin önüne geçmek, onları teşvik etmek ve bu uçuşların kesintisiz devam etmesini sağlamak bakımından ileriye dönük böyle bir kararın çok faydalı olacağını söyleyebilirim."

TÜROB Başkanı Bayındır da her teşviğin önemli olduğunu vurgulayarak, destek verilecek alanların çok iyi belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

- 3. Turizm Şurası

TÜROFED Başkanı Ayık, 3. Turizm Şurası'na ilişkin de "Tam Zamanı" sloganının çok yerinde olduğunu söyleyerek, "Gerçekten tam zamanı. Geçen iki zorlu yılın arkasından 2017 yılı ile tekrar Türk turizmi çıkışa başladı. Bu şurada da aslında var olan bir takım sıkıntılar, sorunların hepsi ele alınarak, bunlarla ilgili çözüm önerileri ve gelecekte uygulanacak stratejilere ilişkin her şey konuşuldu. Muhtemelen bunlar, en kısa süre içerisinde siyasi iradenin vereceği kararlarla hayata geçirilecek ve Türkiye, turizmde özlediği yerlere gelecek." dedi.

Türkiye'nin 2014'e kadar turizmde başarı öyküsü yazdığına ve dünyaya örnek olduğuna işaret eden Ayık, "2014'e kadar sağlanan bu başarı öyküsünün tekrarlanması lazım ve birçok ülkeye de tekrardan örnek olmamız lazım. Bu potansiyel tabii ki ülkemizde var. Sahip olduğumuz kültürel, doğal değerler açısından biz bunların hepsine adayız. Zaten son 35 yıl içerisinde elde edilen çok önemli bir birikimimiz var, insan kaynağımız var." ifadesini kullandı.

Ayık, şuradan çıkan kararların en kısa sürede hayata geçirilmesi ile Türkiye'nin turizmde özlediği noktalara ulaşacağını vurguladı.

- "Mevzuatta bir düzenleme yapılması konusu ortaya çıktı"

TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün de Türk turizminin son 15 yılda çok ciddi gelişme kaydettiğine ve geçen iki yılda yaşanan olumsuzluklara karşın Türkiye'nin en önemli lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

3. Turizm Şurası'nda ana hedefin turizmde üçüncü hamleyi başlatmak olduğuna vurgu yapan Gürcün, "Tam zamanı olarak belirlenen slogan gerçekten doğru. Tam zamanı. Türkiye turizminin bundan sonrası için 2023 hedeflerini yakalaması için hem mevzuat anlamında hem de sektörün yurt dışında tanıtım ve pazarlamada atacağı adımlar konusunda alınması gereken önemli kararlar vardı. Bütün bunlar tartışıldı. 13 ayrı komisyonda TÜRSAB üyelerimizden yetkin arkadaşlarımız görev aldılar." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRSAB olarak seyahat acentelerinin ihtiyaçları, nasıl desteklere gerek olduğu konusunda önerilerini aktardıklarını söyleyen Gürcün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemlisi, şuradaki bütün komisyonlardan ortak çıkan şey, şu andaki mevzuatın Türk turizminin ulaşmış olduğu büyüklüğe dar gelmeye başladığıdır. Dolayısıyla ilgili mevzuatta bir düzenleme yapılması konusu ortaya çıktı. İkincisi yurt dışı pazarlama ve tanıtım çalışmalarında turizm sektörüne de yurt dışında yapacakları çalışmalarda bir destek paketinin oluşturulması gerekliliği ortaya çıktı."

TÜROB Başkanı Bayındır ise Turizm Şurası'nın düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Şura kararlarının takibi çok önemli. Eğer icraata konulursa çok faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

Daha iyiye doğru bir gidiş olacağına inandığını aktaran Bayındır, turizm politikaları komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının daha icracı ve güçlü olmasına yönelik çalışmaların yapıldığını aktardı.

Bayındır, özel sektörün turizme yönelik çalışmaların içerisinde mutlaka tutulması gerektiğini vurguladı.

- Bakan Kurtulmuş açıklamıştı

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, turist getiren uçaklara sağlanacak yeni yakıt desteğinin detaylarını geçen hafta konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıklamıştı.

Yeni desteğin Bakanlar Kurulundan çıkacağını aktaran Kurtulmuş, şu bilgileri vermişti:

"Desteği 9 bin dolara kadar çıkartıyoruz. Bin 500 dolardan başlatarak, 9 bin dolara kadar farklı bir yelpaze içerisinde ve bunu 12 aya yayarak turizm desteği haline getireceğiz. Ayrıca şu anda destek verdiğimiz destinasyonların dışındaki bazı destinasyonlara da destek vereceğiz.

Bazı yeni turist çekme ihtimalimiz olan yerlerden de yüzde 20 artırım yaparak, oraya da ilave bir destek vermiş olacağız. Biz Bakanlık olarak çalışmayı son şekline getirdik. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı çıkması lazım. Kasım ayı başında bu Bakanlar Kurulu kararını alarak, özellikle tur operatörleri ve yurt dışındaki turist getiren kaynakların erken rezervasyonları yapabilmesi için imkan sağlayacağız. Bu sürecek. Bu yıl içerisinde bunu artırarak, çeşitlendirerek, 12 aya yayarak ve farklı bölgeleri de kapsayarak bu destekleri sürdüreceğiz."

Kaynak: AA