Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük'ten Tarım Ve Hayvancılığa 'Reçete'

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Bugün Türkiye’de ithalat yapılmasına rağmen havaların serinlemesi ile birlikte süt üretiminde yüzde 15 artış olması gerekiyordu ama maalesef bu artış gerçekleşmedi. Sebebi ineklerin kesilmesi. Biz dışarıya harcayacağımız kaynağı kendi çiftçimize harcayalım. O zaman etimiz de sütümüz de bize yeter" dedi.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük'ten Tarım Ve Hayvancılığa 'Reçete'
Son günlerde düşen süt üretimine dikkat çeken Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, süte ihtiyaç olduğunu ancak kalitenin düşmesi sonucu sütün de kalite ve üretiminde düşüş yaşandığını söyledi.

Türk tarımının geri kaldığını, günübirlik uygulamalarla işin geçiştirilmeye çalışıldığını öne süren Eskiyörük, "Her geçen gün üretilen ürünlerin ithal edilmesi Türkiye’nin bir ayıbı. Artan maliyetler karşısında ilk önce üreticinin kurtulması gerekiyor. Tire Süt Projesi Türkiye’ye örnek bir proje. Bugün Türkiye’de ithalat yapılmasına rağmen havaların serinlemesi ile birlikte süt üretiminde yüzde 15 artış olması gerekiyordu ama maalesef bu artış gerçekleşmedi. Sebebi ineklerin kesilmesi. Üretici mağdur olduğu için ineklerini kesiyor. Biz de bunu dışarıdan sağlamaya çalışıyoruz. Biz dışarıya harcayacağımız kaynağı kendi çiftçimize harcayalım. O zaman etimiz de sütümüz de bize yeter. Artık çiftçi durumu idare etmek için hayvanın yemini kesiyor. Yem fiyatları arttıkça hayvanın yemini azaltıyorlar. Daha sonra hayvanın metabolizması bozuluyor. Bizim her şeyden önce üreticiye sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.



"Türkiye’ye sunulmuş reçete"

Kooperatifleşmenin şart olduğuna dikkat eken Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, şöyle devam etti:

“Türkiye’de kooperatifçilik geri kaldı. Türkiye tarımını kurtarmamız için önce üreticiyi kurtarmamız lazım. Kooperatifleşmede bir devlet politikası olması lazım. Biz Tire’de bir model oluşturduk. Bakın bu modelle 10 yıl önce 80 ton olan süt üretimi bugün 500 tonu geçti. Türkiye’de verimlilik inek başına 3 ton. Tire’de bu rakam 7 ton seviyelerine ulaştı. Türkiye’nin en kaliteli sütünü üretiyoruz. Sanayicinin ilgi odağı haline geldik. Süt üreticisini güvence altına aldık. Artık köyden kente göç olmuyor. Bu modeli Türkiye’de uygulamamız lazım. Bu bence ülkemize sunulmuş bir reçetedir."



"Tarımın kalkınması kooperatifleşmeyle olur"

Tire Süt Kooperatifinin bir reçete olduğunu vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Buradan yetkililere sesleniyorum. İthalatla sorunu çözemeyiz. İthalatı durdurun. Bırakın ürün fiyatları artsın. Üretici eksik olan ürünlere yönelsin. Bir yıl sonra kendi ürettiğimiz ürünlerimiz bize yeter. Böylelikle bu kaynaklarımız yabancı çiftçinin cebine değil kendi çiftçimizin cebine girsin. Üreticimizin bu maliyetlerle bu işi sürdürmesi mümkün değil. Kapıları açın, aynı koşulları oluşturun; biz dünyaya kafa tutarız. Üretemezsek dışa bağımlı hale geliriz. Türkiye’nin kalkınması tarımla tarımın kalkınması ise kooperatifleşme ile olur" dedi.

Kaynak: İHA