Sözcü Kalın Açıklaması 'Avrupa'dan DEAŞ'a Katılım Sayısı Ciddi Bir Sorun'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa’dan yaklaşık 5 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katıldığını belirterek, Türkiye’den katılımın ise çok daha az seviyede olduğunu söyledi.

Katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Suriye ve Irak’ta varlığını sürdüren DEAŞ terör örgütünden Türkiye’de bir eylem bekleyip beklemedikleri sorusuna, “Güvenlik güçlerimiz bu konuda çok büyük bir özveri ile detaylı ve profesyonel çalışma yürütüyorlar. MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, TSK yoğun bir çalışma ile önceki yıllarla kıyaslanmayacak derecede iyi bir noktaya getirdi güvenlik meselesini” ifadeleriyle cevap verdi.

Avrupa’dan yaklaşık 7-8 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katılmış olmasının ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Kalın, “Şu ana kadar Avrupa’dan yaklaşık 5 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katıldığı tahmin ediliyor. Sadece Fransa’dan 2 bin kişinin katıldığını Fransız yetkililer söylüyor. 5 bin kadar da Orta Asya’dan DEAŞ’a katılımın olduğu, 8-10 bin civanında da Arap dünyasından katılımın olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’dan 7-8 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katılmış olması ciddi bir sorundur. Bunlarla kıyasladığınız zaman Türkiye’den katılım çok daha az sayıda olmuştur. Bunun çeşitli sebepleri var, aldığımız güvenlik tedbirleri, DEAŞ ideolojisinin Türkiye topraklarına yabancı olması. O ideolojinin Türkiye’de müşterisi hiç yoktur diyemem ama diğer coğrafyalarla kıyaslandığında rağbet bulmamıştır” dedi.

DEAŞ’a katılan teröristlerin ülkelerine geri dönmeleri ya da nereye gidecekleri konusundaki soruya da cevap veren Kalın, “Bir kısmı o savaşlarda öldü. Kaçanlar nereye kaçıyorlar? Yer altına girenler, kimliklerini gizleyenler, bunlar olabilir. Zaten tedbir almamızın temel sebebi de bu. Bunlar ülkemize gelip terör eylemi yapmasınlar diye aldığımız tedbirler var. Sınır güvenliğini çok üst düzeye çıkarttık. Avrupa açısından da çok gözardı edilemeyecek risktir bu. Avrupalı muhataplarımıza istihbarat işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyoruz. Geçmişte Fransa ve Belçika ile hadiseler yaşadık. Biz burada tutuklayıp, iade ettiğimiz kişiler orada serbest bırakıldı. Daha sonra onlar Paris’te ve Brüksel’deki eylemlere katıldılar. Oradaki güvenlik zaaflarının boyutları endişe vericiydi. Zannediyorum artık bu konuda kendileri de daha dikkatli hareket edecekler. Bütün güvenlik birimlerimiz full kapasite çalışmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

Kaynak: İHA