Kosova'daki Türkiye Mezunları Buluştu

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) Kosova’nın başkenti Priştine’de, Türkiye mezunları ile buluşma programı düzenlendi.

Programa, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkiye'nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Fikrim Damka, Türkiye Mezunları Derneği Başkanı Cengiz Çesko'nun yanı sıra eğitimlerini Türkiye'de tamamlamış çok sayıda kişi katıldı.

YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, burada yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığının 1993 yılından itibaren büyük öğrenci projesi kapsamındaki çalışmalarda bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

"O dönemde tanıdığım arkadaşların gerek Makedonya'da gerek Kosova'da, Orta Asya'da, Balkanlar'ın diğer köşelerinde her yerde bugün ülkelerinin, toplumlarının saygın birer bireyleri olarak ülkelerinin kalkınmalarına, ülkelerinin gelişmesine, toplumlarının kalkınmasına ve bulundukları ülkelerde barışın tesisine verdikleri emeği gördükçe bu kardeşlerimizin yetişmesinde emeği olan herkesi şükranla anmak istiyorum."

Yusuf, 25 Kasım'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye'de eğitim görmüş öğrencilerle bir buluşma gerçekleştireceklerini ifade etti.

Büyükelçi Kılıç da Türkiye ve Kosova ile iki ülke halkları arasında çok özel ilişkiler bulunduğunu dile getirerek "Sizler her iki ülkeyi iyi bilen, tanıyan, halklarla etkileşim içerisinde olmuş, halkların hissiyatını yaşamış, tanımış bireyler olarak iki ülke arasındaki ilişkilere insani boyutta, kültür diplomasisi boyutunda, fahri elçilik boyutunda en büyük katkı sunabilecek insanlarsınız.” dedi.

Türkiye mezunlarından KDTP milletvekili Damka da Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında bir yakınlık sağlanması için öğrenci dernekleri kurulması gerektiğini söyledi.

Damka, “Bizlere üniversite kapılarını açarak bizleri bugünkü halimize getirdiler. Bugün hepimiz faydalı birey olarak başta Kosova'mıza hizmet ediyoruz, sonra da anavatanımıza hizmet ederek bu projenin amacına ulaşmış olduğunu görüyorum.” dedi.

YTB Kültürel ve Sosyal İşler Dair Başkanı Mehmet Kılıç ise, Türkiye Mezunları programı hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:

"Bu sene başlattığımız bu mezun programının amacı mezunlarla tekrar irtibatımızı sağlamak ve her sene büyükelçiliklerimizin ev sahipliğinde böyle tekrar bir araya gelmek. İlgili ülkelerde mezun dernekleri kurmak. Bu amaçla bu programı başlattık. Bu sene yaklaşık 35 ülkede mezun buluşması gerçekleştirdik. 20 kadar ülkede mezun derneklerini tamamladık.”

Kaynak: AA