Kazada Hayatını Kaybeden Kadının Organları İki Hastaya Umut Oldu

Erzurum’da geçirdiği trafik kazasının ardından iki kez kalbi duran ve daha sonra beyin ölümü gerçekleşen kadının organları, böbrek nakli bekleyen iki hastaya umut oldu.

Kazada Hayatını Kaybeden Kadının Organları İki Hastaya Umut Oldu
Erzurum’da bugün sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan 62 yaşındaki bir kadın, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Hastanede iki kez kalbi duran kadın, Doktor Nazanhan Boyacı ve ekibinin müdahalesiyle tekrar hayata döndürüldü. Ancak bir süre sonra kadının beyin ölümü gerçekleşti. Kadının askerde olan oğluna ulaşılarak, organlarının bağışlanması konusunda talepte bulunuldu. Oğlu annesinin organlarını bağışlayınca yapılan başarılı operasyonla kadının iki böbreği alınarak Erzurum’da böbrek nakli bekleyen iki hastaya takıldı.

Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Nazanhan Boyacı, iki kez kalbi duran kadını büyük bir gayretle yaşatmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Vakamız 62 yaşında bir kadın hasta. Maalesef geçirdiği trafik kazası sonucu geri dönüşümsüz bir beyin hasarı gerçekleşti. Vakamızı yoğun bakım ünitesine kabul ettiğimiz andan itibaren yakın takibe aldık. Geldiği andan itibaren çekilen tomografik görüntülerde geri dönüşümsüz bir hasarın bulgularını aldık. Yakın takibe devam ettik ve bu süreçte hastada beyin ölümü gerçekleştiğini tespit etmemiz üzerine gerekli işlemleri başlatarak beyin ölümü tanısını koyduk. Türkiye için bu çok önemli bir durum. Neden diyecek olursanız ülkemizde organ bağışı çok düşük düzeylerde. Dolayısıyla beyin ölümü gerçekleşen vakaları tespit etmek ve bunları uygun yönetmek çok önem arz ediyor. Bu vakamızda ilginç olan iki kez kalp durması olmuştu. Biz vakamızı yakın takibe aldığımız için kalp durması olmasına rağmen yaşama dönüştürücü desteğimizi ful uyguladık ve süreç beyin ölümü tanısına doğru ilerledi. Dolayısıyla demek istediğimiz şu ki, hani böyle beyin ölümü olabilecek vakaları önceden tanıtabilmek, öncelikle bu hastaları tedavi edebilmek, amacımız buydu zaten ilk yoğun bakıma aldığımızda. Aldığı hasardan dolayı bu geri dönüşümsüz hale geldiği için zaten beyin ölümü tanısını koyduk. Ama ilk andan itibaren tedavi esastı. Ne zaman ki beyin ölümü teşhisini koyduk, ondan sonra da hastamızın olası bir döner olabilmesi için yakın desteğine ve tedavisine devam ettik. Vakamızın ailesine başsağlığı diliyorum. Hastamızı kaybettik ama çok cesur ve büyük insanlar ki organlarını bağışlayarak başka hastalara hayat verdiler” diye konuştu.

Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu da asker olan oğlunun annesinin organları başka insanlara hayat versin diyerek bağışta bulunduğunu kaydederek, “Merhume teyzemiz iki kişinin hayatını kurtardı. Tabii bu hayat kurtarmasında çok büyük bir etken var. O da asker olan oğlu, kardeşleri ve eşi. Bütün ailesine teşekkür ediyorum. Farklı bir husus daha var. Teyzemizin oğlu trafik kazası gerçekleştiğinde askerdeydi. Annesinin trafik kazası geçirdiğini haber alınca buraya geldi. Annesinin vefat haberini alınca başka insanların hayatı kurtulsun diye organlarının kullanılmasına izin verdi. Bu inanılmaz güzel bir davranış. İnanılmaz örnek bir davranış. İki kişinin hayatını kurtaracak. İki böbreğini bağışladılar. Böbreklerin ikisi de Erzurum’da böbrek nakli bekleyen haslarımız için kullanılacak. Türkiye genelinde 22 bin civarında böbrek nakli bekleyen hasta var. Bu sürece gelinceye kadar hastamızı yaşatmak için çaba sarf eden Doktor Nazanhan Boyacı ve ekibine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA