Hoca Ahmet Yesevi, Genç Akademisyenlere Anlatıldı

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, “Selçuklukların, Karahanlıların dili Farsça. O Asya’nın bozkırlarına yaşayan Alpler maalesef anlayamıyorlardı. Hoca Ahmet Yesevi Hazletleri onlara kendi dilleriyle seslenince o Alpler, birden Alperen’e dönüştü. Alperenler Horosan üzerinden Anadolu’ya geldi. Şehirde vali oldu, Osmanlıyı kurdu” dedi.

Hoca Ahmet Yesevi, Genç Akademisyenlere Anlatıldı
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, Genç Akademisyenler, Eğitim, Kültür ve Araştırma Derneği’nde düzenlenen Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak Konferansı’na katıldı.

Öğrencilere Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatından kesitler anlatan Yıldız, Yesevi’nin Osmanlı Devleti’nin temel ilkeleri üzerindeki etkilerinden bahsetti.

Yesevi’nin, Hacı Bektaşi Veli Hazretleri’nin ifadesiyle tam 99 bin talebe yetiştirdiğini söyleyen Yıldız, “Ahmet Yesevi Üniversitesi 25 yıldır eğitim veriyor, ancak 75 bin kişiye eğitim vermiştir. Nasıl bir dinamizm, nasıl bir prensip, nasıl bir dava adamlığı Bir dava adamı, bir dert adamı. Derdi uzak coğrafyalara Anadolu’ya, Balkanlar’a öğrenciler yetiştirmek ama prensibi zamanı çok iyi kullanmak” şeklinde konuştu.

Yesevi’nin İslam’ı Türkçe okutarak, Asya’nın dağlarında yaşayan Alpler’i Alperen’e dönüştürdüğünü aktaran Yıldız şu açıklamalarda bulundu:

“Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri başarmıştı. İnsanlara o kutlu Nebi’nin getirdiği dini, kendi ana dilleriyle ilk defa okuttu. Selçuklukların, Karahanlıların dili Farsça. O Asya’nın bozkırlarına yaşayan Alpler maalesef anlayamıyorlardı. Hoca Ahmet Yesevi Hazletleri onlara kendi dilleriyle seslenince o Alpler, birden Alperen’e dönüştü. Alperenler Horosan üzerinden Anadolu’ya geldi. Şehirde vali oldu, Osmanlıyı kurdu. Sarı Saltuk oldu, Balkanlarda İslamiyet’i yaydı. Hacı Bektaşi Veli oldu, Anadolu’da dergahını kurdu. Uzun yıllar Osmanlı’nın ordusunu oluşturan Yeniçeri Ocağı’nın piri oldu. Yunus Emer oldu, hocası Tapduk Emre oldu, Mevlana oldu. Anadolu’nun her tarafında önce gönülleri fethettiler, arkasından şehirler fethedildi. Onun ı manevi mayası 623 yıl aleme nizam veren bir devletin kurulmasına vesile oldu.”
Kaynak: İHA