Hassas Tarım Üründe Verimliliği Arttırıyor

Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çıkrıkçılı: 'Hassas tarım uygulaması kapsamında tarla ekimlerinde otomatik pilot kullanmaya başladık. Hassas tarım uygulamasında amaç verimliliği ve hasılatı arttırmak, masrafları azaltmak, toprak ve suyu korumak ve genel olarak tarım yönetim sistemini geliştirmek'

Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, "Hassas tarım uygulaması kapsamında tarla ekimlerinde otomatik pilot kullanmaya başladık. Hassas tarım uygulamasında amaç verimliliği ve hasılatı arttırmak, masrafları azaltmak, toprak ve suyu korumak ve genel olarak tarım yönetim sistemini geliştirmek." dedi.

Çıkrıkçılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin teknolojiyi etkin şekildekullandığını, coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama teknolojileri,elektronik ölçüm ve kontrol sistemleri gibi birçok teknolojiyi bir aradabarındırdığını söyledi.

Hassas tarımın tüm dünyada sürdürülebilir tarım için uygulanmakta olduğunuifade eden Çıkrıkçılı, şunları kaydetti:

"Biz bu uygulamayı fuarlar ve yurt dışında gördük. Otomatik pilot, traktörünkendi kendine hareket etmesini sağlayan bir sistem. Traktörü tarla ekimindeşoförsüz kullanabiliyorsunuz. Tarlaya, tarım araçlarına yerleştirilen sensörve cihazlar vasıtasıyla toprağın havanın nemi anlık olarak ölçülüp sulama veyailaçlama faaliyeti doğru zamanda doğru miktarda yapılabildiği gibi tarlasürülme veya hasat faaliyetleri uydudan otomatik düzenleme vasıtasıylaneredeyse iki santimetre hassasiyetle gerçekleşerek tarım arazisinden maksimumfaydalanılması sağlanıyor. Hassas tarım uygulamasında amaç verimliliği vehasılatı arttırmak, masrafları azaltmak, toprak ve suyu korumak ve genel olaraktarım yönetim sistemini geliştirmek."

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:'Normal Tablo'; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:''; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:'Calibri','sans-serif'; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:'Times New Roman'; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Kaynak: AA