FETÖ Sanığı Eski Askerler Birbirini Yalanladı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu ÖKHÜ'de yaşananlara ilişkin haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu 19 kişinin yargılandığı davada, sanıkların birbirini yalanlayan ifadeleri dikkati çekti Tutuklu sanık eski pilot yüzbaşı Özçelik: 'Saat 01.20 sularında Hakkari'ye yaklaşınca Otluca kuleye çağrı yaptım ancak cevap gelmedi. Uçuş yasağı olduğu için kimsenin olmadığını düşündüm' 'Ben gizli bir operasyona gittiğimizi biliyordum ancak detay bilmiyordum. Korgeneral İsmail Metin Temel ismini ilk kez savcılıkta duydum. Ona suikast düzenlemeye gittiğimizi savcının sorusuyla öğrendim' Tutuklu sanık eski havacı astsubay Yüksel: 'Otluca'ya yaklaşırken çağrı yapıldığını duymadım ancak Otluca'dan kalktıktan sonra 'Geri dön' çağrısı yapıldı' 'Silopi'ye vardık, darbe girişimini ve ülkede yaşananları öğrendik. Ertesi gün çardakta otururken Ali yüzbaşıya, 'Komutanım ülkede neler oluyor, biz neden uçtuk?' diye sordum. O da 'Metin Temel Paşa çağırmış herhalde.' diye yanıt verdi' Başbakanlık adına duruşmalara katılan avukat Akdoğan: 'FETÖ'nün inkar yeteneği yeni bir şey değil. Sanıkların çoğu benzer senaryoyu anlattı ancak buna rağmen bazılarının açıkça çeliştiği görüldü'

ADSIZ GÜNEBAKAN - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu 19 kişinin yargılandığı davada, sanıkların çelişkili ifadeleri dikkati çekti.

AA muhabirinin 30 Ekim-2 Kasım tarihlerinde Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardaki ifadelerden yaptığı derlemeye göre, darbe girişimi gecesi dönemin Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'i derdest etmek için 8 operasyon tim personeli ile 4 havacı asker, helikopterle Van'a gitti.

Helikopterde bulunan 4 telsiz kulaklıktan birini tutuklu sanık eski pilot yüzbaşı Ali Özçelik, diğerini de tutuklu sanık eski hava teknisyen astsubay Serkan Yüksel taktı ancak kulaklıktan birbirlerinin konuşmalarını duyabilen tutuklu sanıkların, farklı ifadeler vermesi dikkati çekti.

Özçelik, ifadesinde gizli bir operasyon için Silopi'deki Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nden Van Asayiş Kolordu Komutanlığına gittiklerini ve helikopterde otururken yanına gelen sivilin ne söylediğini duymadığını, bu nedenle konuşamadıklarını öne sürmesine rağmen, sanık Serkan Yüksel, bu sivilin bir süre Özçelik ile konuştuğunu ancak ne konuştuklarını duyamadığını anlattı.

Sanık Ali Özçelik, Van'dan geri dönüş yolunda yakıt ikmali için Otluca'ya inerken kuleye çağrı yaptığını ancak cevap alamadığını belirtmesine karşın, Yüksel, bu ifadenin de doğru olmadığını öne sürdü.

"Operasyon timinin helikopterle dönemin Van Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin Temel'e suikast düzenlemek için gittiğini savcılıkta öğrendiğini" iddia eden Özçelik'in, bu beyanı da Yüksel tarafından yalanlandı.

- Sanıkların ifadeleri

Tutuklu sanık eski pilot yüzbaşı Ali Özçelik, duruşmadaki ifadesinde, darbe girişimi gecesi birinci pilot olarak kullandığı helikopteri Van Asayiş Kolordu Komutanlığına indirdiğinde yanına gelen siville konuşmadığını savunarak, şunları anlattı:

"Van'dan kalktıktan sonra havada bir süre bekledik. Sonra yakıt azaldığı için Hakkari'ye gittik. Tatvan'ı geçerken füze tehdidi aldık ancak bir olay olmayınca yanlış ikaz olduğunu değerlendirdik. Saat 01.20 sularında Hakkari'ye yaklaşınca Otluca kuleye çağrı yaptım ancak cevap gelmedi. Uçuş yasağı olduğu için kimsenin olmadığını düşündüm. Havalandıktan sonra Otluca'dan çağrı geldi. 'Merkez mi?' diye sordular, 'Silopi merkez.' yanıtını verdim ancak anlaşılmadı."

Silopi'ye indiklerinde gözaltına alındıklarını belirten Özçelik, "Ben gizli bir operasyona gittiğimizi biliyordum ancak detay bilmiyordum. Korgeneral İsmail Metin Temel ismini ilk kez savcılıkta duydum. Ona suikast düzenlemeye gittiğimizi savcının sorusuyla öğrendim." dedi.

Eski hava astsubay tutuklu sanık Serkan Yüksel ise "Van'a indiğimizde yanıma gelen kişinin niçin geldiğimizi sorması üzerine, pilot yüzbaşıya telsiz aracılığıyla sivil kişinin niçin geldiğimizi sorduğunu ilettim. Bu sırada sivil kişi, pilot yüzbaşının yanına gitti ve onunla bir şeyler konuştu ama ne konuştuklarını anlamadım." beyanında bulundu.

Buradan daha sonra geri havalandıklarını anlatan Yüksel, şöyle devam etti:

"Otluca'ya yaklaşırken çağrı yapıldığını duymadım ancak Otluca'dan kalktıktan sonra 'Geri dön.' çağrısı yapıldı. Pilot yüzbaşı, operasyon amiri İsmail Çevik'e sordu. O da 'Hayır, dönmüyoruz.' diye yanıt verdi. Yaklaşık 50 dakika sonra ise pilot yüzbaşının ifadesinde belirttiği çağrı geldi. Daha sonra Silopi'ye vardık, darbe girişimini ve ülkede yaşananları öğrendik. Ertesi gün çardakta otururken Ali yüzbaşıya, 'Komutanım ülkede neler oluyor, biz neden uçtuk?' diye sordum. O da 'Metin Temel Paşa, çağırmış herhalde.' diye yanıt verdi."

- "Senaryoya çalışmış olsalar da duruşmada açıkları ortaya çıktı"

Başbakanlık adına duruşmalara katılan avukat Ali Kemal Akdoğan, AA muhabirine, sanıkların ifadelerini değerlendirdi.

Sanıkların savunmalarını not kağıtlarından okuyarak yaptıklarını belirten Akdoğan, "Sanıkların hiçbiri suç işlediğini kabul etmiyor, savunmadan ziyade kurdukları senaryoları okudular. FETÖ'nün inkar yeteneği yeni bir şey değil. Sanıkların çoğu benzer senaryoyu anlattı ancak buna rağmen bazılarının açıkça çeliştiği görüldü. Senaryoya çalışmış olsalar da duruşmada açıkları ortaya çıktı. FETÖ'cüler her ne kadar inkar etse de yargılama sonucunda adaletin tecelli edeceğine inancımız tamdır." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA