Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması 'Anadolu Coğrafyası Bizim Sığınağımız Ve Limanımızdır'

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Anadolu coğrafyasının kendini buraya ait hissedenlerin yegane sığınağı ve limanı olduğunu belirterek, "Onun için bizim birliğimizi bozmaya çalışanlara karşı, inadına birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza edeceğiz” dedi.

Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu, Sultangazi Belediyesi ev sahipliğinde "Büyük Rumeli Buluşması" düzenledi.

Programa Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Milletvekilleri, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve vatandaşlar katıldı.

“Yöresel günlerin en önemli tarafının bizleri birbirine bağlıyor olmasıdır” diyen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Bu buluşmalarda hasret gideriyoruz. Görüşemediğimiz insanlarla bir araya gelme fırsatı veriyor. Ama onun da ötesinde Edirne’nin ciğerini, pirincini tanıma fırsatı bulduk” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin farklı bir coğrafya olduğunu belirterek, "Türkiye Anadolu’nun medeniyet coğrafyasının kalbidir. Anadolu coğrafyası, kendini buraya ait hissedenlerin yegane sığınağı ve limanıdır. Onun için bizim birliğimizi bozmaya çalışanlara karşı, inadına birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza edeceğiz. İnadına, gereken cevabı vermeye devam edeceğiz” dedi.

Son dönemlerde Balkan coğrafyasını oy çuvalı olarak görmek isteyenlerin olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Bunlar yanlış şeylerdir. Şimdiye kadar bunlar neredeydi. Bugün balkanlarda yabancı bir bayrağın altında yaşadığı halde Türkiye’nin Türkiye için canını feda edecek milyonlarca insan varken, bu vatandan beslenen hainler bu ülkeyi parçalamak için teröristlerle hareket ediyorlar. Bu asla kabul edeceğimiz bir durum değildir. Balkan coğrafyası çok büyük insanlar yetiştirdi. Bosna savaşında batılı güçler Alia İzzetbegoviç’e, ‘Artık direnme teslim ol dediklerinde onlara, Ben asla teslim olmam. Ben burada İstanbul’un savunmasını yapıyorum’ diye karşılık vermişti. Balkan coğrafyası Türkiye’nin en güvenilir tampon bölgesidir. Ecdadımızın yatağıdır. Biz buraya sahip çıkacağız” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, Balkanlar’dan Türkiye’ye çok sayıda göç yapıldığını ifade ederek, “O coğrafyadan çok sayıda soydaşımız anavatanın kucağına sığınmıştır. Türkiye buradan gelen bütün vatandaşlarımıza anavanlık yaptı. Ev sahipliği yaptı. Anadolu insanı bir ensar ruhu ile oradan gelen vatandaşlarımızı sardı kucakladı” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, beraberindekilerle birlikte Rumelilerin geleneksel yemeklerinin ve giyimlerinin yer aldığı sergileri dolaştı. Stantları dolaşan Çavuşoğlu, ciğerci standında ciğer pişirerek gazetecilere ve vatandaşlara ikram etti. Çavuşoğlu, daha sonra Boşnak vatandaşların yaptığı yaklaşık 3 ton böreği vatandaşa kendi elleriyle tepsi tepsi dağıttı.

Kaynak: İHA