250 Yıllık Ahşap Konak Turizmin Hizmetinde

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan ve 25 yıldır kullanılmadığı için büyük oranda tahrip olan 250 yıllık ahşap konak, restore edildikten sonra kent müzesine dönüştürüldü Tarihi konakta bulunan ve günlük yaşamda kullanılan antika değerindeki tüm eşya da elden geçirilerek sergilendi Belediye Başkanı Edis: 'Vezirköprü'ye gelen turistlere konağı gezdirerek ilçenin geçmişine yönelik yaşamı gösteriyoruz'.

İLYAS GÜN - Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan 250 yıllık ahşap konak, restore edilerek turizme kazandırıldı.

Vezirköprü Belediyesi, 250 yıl önce yapılan ve son 25 yıldır kullanılmadığı için büyük tahribata uğrayan Abdullah Derici Konağı'nı sahiplerinden alarak restore ettirdi.

Tarihi konak, içinde bulunan günlük yaşamda kullanılan ve antika değerindeki kilim, mutfak eşyaları, oturma grubu gibi tüm eşyayla korunarak kent müzesine dönüştürüldü.

Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, AA muhabirine, ahşap konağın ilçenin eski belediye başkanlarından birine ait olduğunu, uzun süre boş bırakıldığı için oldukça yıprandığını söyledi.

Mirasçılarından konağın bedelsiz olarak tahsisini sağladıklarını aktaran Edis, "Belediyemize tahsisini sağladıktan sonra konağı önce restore ettirdik. İçindeki tüm eşyaları tek tek elden geçirdik. Daha sonra kent müzesi olarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açtık. Vezirköprü'ye gelen turistlere konağı gezdirerek ilçenin geçmişine yönelik yaşamı gösteriyoruz." dedi.

- "İlçemiz tarihi dokuyla bir bütün içindedir"

Konağın özellikleri hakkında bilgi veren Edis, "Konağın haremlik selamlık bölümü var. Kapı tokmağı bile farklı. Büyük tokmak çaldığında erkek, küçük tokmak çaldığında ise kadın geldiğini anlıyorsunuz. Böyle tarihi bir yeri Vezirköprü'ye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zaten ilçemiz, tarihi dokuyla bir bütün içindedir." ifadesini kullandı.

Edis, tarihi yapıların yok olmaması için sokak sağlıklaştırma projesi başlattıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Tarihimiz yok olmasın diye eski Vezirköprü evlerinin çoğunun restorasyonunu yapıyoruz. 4 mahallede bulunan 128 tarihi ahşap evin restorasyonunu tamamladık, 59 yapı kaldı. Bunlar özel mülkiyet, proje çalışmalarını sürdürüyoruz. Koruma altında bulunan ve tescillenen Vezirköprü evlerini restore ederek turizme kazandıracağız."
Kaynak: AA