Venezuela'da Yüksek Mahkemeden Muhalefetin Önde Gelen İsmine Yasak

Yüksek Mahkeme, Ulusal Kongrenin Başkan Yardımcısı Guevara'ya yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Kongrenin Başkan Yardımcısı Freddy Guevara'nın yurt dışına çıkışını yasakladı.

Hükümetin kontrolündeki Yüksek Mahkeme, ülkede bu yılki hükümet karşıtı gösterilerde huzursuzluğu kışkırttığı ve başka suçlarla ilgisi olduğu öne sürülen Freddy Guevara'ya yurt dışına çıkış yasağı koydu ve dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti.

Hükümet karşıtı gösterilerde ön sıralarda yer alan Guevara'nın yöneticilerinden olduğu Voluntad Popular Partisi ise suçlamaları, "diktatörlük tarafından icat edilmiş var olmayan suçlar" şeklinde nitelendirdi.

Venezuela'da gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin, 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.

Ülkedeki hükümet karşıtı gösterilerde en az 125 kişi hayatını kaybetmişti.

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Guevara, eylül ayında AA muhabirine verdiği demeçte, Venezuela'da muhalif lider Leopoldo Lopez ve karısı Lilian Tintori dahil en az 600 siyasi tutuklu bulunduğunu belirterek, ülkedeki "diktatörlüğün" kınanması için Avrupa liderleriyle görüşeceği bir geziye çıkacağını bildirmişti.

Guevara, ülkede protestolara neden olan Kurucu Meclisin oluşturulmasının ardından siyasi tutukluların karşı karşıya kaldığı zulmün arttığını savunarak, Ulusal Kongrenin Başkanı Julio Borges ve kendisinin de tehdit edildiğini öne sürmüştü.

Anayasanın yeniden yazılması için oluşturulan Kurucu Meclisin oluşma sürecinde ülkede patlak veren protesto gösterilerinde 130 kişinin hayatını kaybetmesiyle "ağır bedel" ödediklerini belirten Guevara, "Eninde sonunda dönüşüm meydana gelir çünkü hükümetin, siyasi projesinin muteber olmadığının farkına varacağı bir baskı var. İktidarda kalabilirler ancak yönetemeyecekler, günler geçtikçe dünya kapılarını kapatmaya başlayacak." yorumunu yapmıştı.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet ölümlerden, orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

Kaynak: AA