'Türkiye-İtalya Ticaretinde Üçüncü Ülkeler En Avantajlı Alan'

DEİK Başkanı Olpak: 'Türkiye ile İtalya arasındaki ticarette müteahhitliğin dışında üçüncü ülkelerlerde iş yapabilmek en avantajlı alan olarak görülüyor' 'Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler İtalyan iş adamlarının bizimle iş yapması için ilgisini çekiyor' 'İtalya, Türkiye'nin dış ticaretinde 5'nci sırada yer alıyor. Demek ki ticarette zorluğundan çok kolaylığı ve ortaklığı olan iki ülkeden bahsediyoruz'

BAYRAM ALTUĞ - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkilerin köklü ve oturmuş olduğunu belirterek, "Türkiye ile İtalya arasındaki ticarette müteahhitliğin dışında üçüncü ülkelerlerde iş yapabilmek en avantajlı alan görülüyor." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin İtalya'nın başkenti Roma'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Türk ve İtalyan iş adamlarının yer aldığı yuvarlak masa toplantısına katılan Olpak, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Eylül ayı sonunda Bakan Zeybekci tarafından DEİK Başkanlığına getirilen Olpak, 20 kişilik heyetle toplantıya katıldıklarını söyledi.

Olpak, düzenli olarak yapılan toplantıya Türkiye'den İtalya ile doğrudan iş yapan firmaları getirdiklerini ve her iki ülke bakanlarının da iş adamlarının gerek Türkiye gerekse İtalya'da karşılaştıkları sorun veya önerileri dinlediğini aktardı.

Türkiye-İtalya İş Konseyi'nin köklü bir geçmişi olduğunu vurgulayan Olpak, "Aslında ilişkiler oldukça oturmuş durumda. Karşılıklı ticaret hacmine baktığımızda 21,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı ama maalesef son iki yıl içeresinde bu rakam 17 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu bizi iş dünyası olarak üzüyor. Neden üzüyor? Çünkü bu kayıp iş dünyasının kaybı." diye konuştu.

- "Afrika'daki tüm ülkelerde konseyimiz olacak"

Olpak, Türkiye'nin İtalya ile kültürel benzerliklerden dolayı rahatlıkla iş birliği yaptığınının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüştüğümüz alanlardan biri de 'zaten üçüncü ülkelerde iş yapıyoruz da daha fazla üçüncü ülkelerde nasıl iş yapabiliriz?' Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler İtalyan iş adamlarının bizimle iş yapması için ilgisini çekiyor. Yine Afrika, bizimle iş yapmaları için ilgilerini çekiyor. Bu noktada DEİK'in şöyle bir gücü var; Afrika'da bizim 42 ülkede iş konseyimiz var. Çok yaygın çalışıyoruz. Herhalde bunları daha fazla faaliyete sokacağız diye düşünüyorum."

Türk iş adamlarına "Afrika'da yatırım yapma" çağrısı aşamasından "Niye geç kalıyorsunuz?" aşamasına geçtiklerini vurgulayan Olpak, DEİK'te son 3 yıldaki yapılanmanın ardından Afrika'da 3 yeni iş konseyi kurmaya yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi.

Olpak, "Afrika'daki neredeyse tüm ülkelerde iş konseyimiz olacak. İş adamlarımıza düşen de gelip oralarda muhataplarıyla karşılıklı olarak işlerini kendilerinin geliştirmesidir. Biz onlara altyapı, lojistik de dahil her türlü imkanı hazırlarız. Sonrası iş adamının kendisine kalır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Üçüncü ülkeler en avantajlı alan"

"Türkiye ile İtalya arasındaki ticarette müteahhitliğin dışında üçüncü ülkelerlerde iş yapabilmek herhalde en avantajlı alan görülüyor." diyen Olpak, Bakan Zeybekci ve İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda'nın gelecek günlerde birlikte Afrika'yı ziyaret edebileceğini de aktardı.

Olpak, "İtalya, Türkiye'nin dış ticaretinde 5'inci sırada yer alıyor. Aslında bu zorlukların çok az olduğu anlamına gelir. Demek ki ticarette zorluğundan çok kolaylığı ve ortaklığı olan iki ülkeden bahsediyoruz." diyerek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini eskisinden dahi iyi seviyelere taşımak için çalıştıklarını kaydetti.

- "Çalışmaları taçlandıracağız"

DEİK'in 31 yıllık güçlü altyapısıyla deneyim sahibi insanların çalıştığı, iş konseyi başkanları ve üyelerinin Türk hükümeti ve karşı hükümetlerce muhatap alındığı bir kuruluş olduğunu vurgulayan Olpak, "Bugüne kadar güzel çalışmalar yapıldı. Ama bu güzel çalışmaları taçlandıracağız." ifadesini kullandı.

Roma'da İtalyan Sanayicileri Konfederasyonunda düzenlenen toplantıya, Bakan Zeybekci ve Olpak'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-İtalya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ertan Aydın, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, iş adamları ve bürokratlar katılmıştı.
Kaynak: AA