'Nostaljik Kahvehane' Müşterileri Geçmişe Götürüyor

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde kahvehane işletmecisi Mehmet Atalar, geçmişin gözde meslekleri kalaycılık, dokumacılık gibi işlerde kullanılan aletler ile yayık, çıkrık, gaz lambası, toprak küp, kara sabanın da aralarında bulunduğu 345 eşyayı bir araya getirdi Atalar, eşyaları, adeta müzeye çevirdiği iş yerinin özel bölümünde ve duvarlarında sergiliyor.

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde Mehmet Atalar'ın işlettiği "nostaljik kahvehane", sergilenen eski eşyalarla müşterilerini geçmişe götürüyor.

İlçe merkezine 24 kilometre uzaktaki Nebiyan Dağı eteklerinde bulunan Kösedik Mahallesi'nde 15 yıldır kahvehane işleten Mehmet Atalar, yaşadığı yörenin kültürünü yansıtan ancak zamanla unutulan değerleri gelecek nesillere tanıtmak amacıyla eski eşyaları toplamaya başladı.

Mahallelerinde de geçmişte yapılan kalaycılık, dokumacılık, ahşap işlemeciliği, taş örmeciliği gibi pek çok meslekte kullanılan aletleri biriktiren Atalar, ayrıca yayık, çıkrık, gaz lambası, dokuma tezgahı, toprak küp, plak çalar, radyo, kara saban, kağnı, binicilik ve koşum takımı, yöresel kıyafet, antika tüfeğin de aralarında bulunduğu eşyaları bir araya getirdi.

Biriktirdiği eşya sayısı 345'e ulaşan Atalar, kahvehanesinde sergilediği eserleri getirenleri de bir deftere kaydetti. Atalar, eşyaları, adeta müzeye çevirdiği kahvehanesindeki özel bölümde ve iş yerinin duvarlarında sergiliyor.

- Eşyalar arasında Kore Savaşı'ndan getirilen sancak da var

Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte gözde olan el sanatlarının bugün unutulmaya yüz tuttuğuna dikkati çekti.

Hem bu mesleklere hem de geçmişte mahallelerinin gelenek göreneklerine ait unsurları kahvehanesinde yaşatmak istediğini dile getiren Atalar, "Kahvehanemde küçük bir kütüphane kurdum. Onun yanında da geçmişte kültürümüzde, yaşantımızda yeri olan ama bugünkü neslin pek bilmediği, tanımadığı eşyaları toplayarak sergilemeye başladım. Birkaç kişinin bile hafızasında bunların kalması benim için önemli." dedi.

Kahvehanede müşterilerinin, nostaljik ortamda geçmişi yaşayarak çay içtiğini anlatan Atalar, geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak istediğini söyledi.

Mahallelerinin eskiden önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirten Atalar, şunları kaydetti:

"Dokumacılık, nalbantlık, demircilik yapılırdı. Elektrik yokken kullandığımız gaz lambaları vardı. Ustalar ilkel şartlarda kendi yaptıkları aletleri kullanırdı. Şimdi bu aletler yok. Bazılarını burada sergiliyorum. Kahvehanemi görenler de evlerindeki eski eşyaları sergilemem için getiriyor. Bir kişi, Kore Savaşı'na katılan yakınının getirdiği sancağı da bana verdi. Onu da burada sergiliyorum."

Müşteriler ise kahvehanenin geçmişle gelecek arasında bağ kurduğunu, eski kültürün yaşatılması açısından çalışmayı önemli bulduklarını ifade etti.

Kaynak: AA