Mersin İtfaiyesinden Vatandaşlara Yangın Ve Zehirlenme Uyarısı

İçel Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, soğuyan havalarla birlikte gelen ısınma ihtiyacının yangın ve zehirlenme riskini artırması dolayısıyla vatandaşları uyardı.

Mersin İtfaiyesinden Vatandaşlara Yangın Ve Zehirlenme Uyarısı
İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, soba, kalorifer, elektrikli ısıtıcı gibi kış aylarında kullanılmaya başlanan ısınma gereçlerinin kurulumu ve kullanımı hakkında halka bilgi verdi. Kurallara uygun olarak kurulmayan ve yakılmayan soba, kalorifer, baca, elektrikli ısıtıcı ve voltaj dalgalanmalarından zarar gören diğer elektrikli eşyaların, yangın ve zehirlenme riskini artıran faktörler arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, “Temizlenmeyen ve uygun yapılmayan soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak, tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazları ölümleri, kurum tutuşmaları ise yangınları beraberinde getiriyor” denildi.

Yangın ve zehirlenme riskini önlemek için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgilerinde verildiği açıklamada, “İş yerlerinin yılda iki, konutların ise yılda bir defa baca temizliği yaptırması gerekiyor. Baca bakımı konusunda İçel Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da hizmet veriyor.

Odun ve kömür sobası kullanan vatandaşların soba kurulumunda çok fazla dirsek kullanmamaları, sobayı yakmak için benzin, tiner gibi kolay parlayıcı ve yanıcı maddelerden uzak durmaları önem arz ediyor. Elektrikli ısıtma cihazlarının tesisat ve genel bakımlarının yapılması, sigorta kutularında kaçak akım rölesi bulunması, vatandaşların soba gibi ısıtma ünitelerinin yakın çevresinde hızlı yanabilen tül ve benzeri maddelerin bulundurulmaması, çoklu elektrik priz kullanımında fazla akım çeken birden fazla cihaz kullanılmaması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

Son dönemlerde yapılan uyarılar ve İçelli vatandaşların bilinçli yaklaşımı ile 2016 yılına göre, bu yıl yangın ve zehirlenme riskinin yüzde 33 oranında azaldığı kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi: “İçel Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı itfaiye ekipleri, 2016 yılında 537 elektrik kontağı yangınına müdahale ederken, 0cak-Ekim 2017’de bu rakam 358’e düştü. 2016 yılında 9 LPG-doğalgaz yangınına müdahale edilirken, 0cak-Ekim 2017’de 7 yangına müdahale edildi. 2016 yılında ocak, soba ve kalorifer nedeniyle 40 yangın çıkarken, 0cak-Ekim 2017’de 26 yangın olayı yaşandı. 2016 yılında 37 baca yangınına müdahale edilirken, 0cak-Ekim 2017’de 29 yangına müdahale edildi.”
Kaynak: İHA