Çavuşlu Deresi Islah Ediliyor

İçel Büyükşehir Belediyesi, 37 yıldan beri hiç temizlik yapılmayan ve geçen yıl yaşanan sel felaketinde birçok vatandaşın mağduriyetine sebep olan Çavuşlu Deresi’nde ıslah çalışmalarını başlattı.

Çavuşlu Deresi Islah Ediliyor
2016’da yaşanan sel felaketi ve yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla, Toroslar ve Akdeniz ilçelerindeki ev ve işyerlerinin su altında kalmasına neden olan Çavuşlu Deresi’nde ıslah çalışmaları başladı.

Büyükşehir Belediyesi, yaşanan mağduriyetin tekrarlanmasının önüne geçebilmek amacıyla temizlik çalışmalarını Çiftçiler Caddesi ile Akdeniz Sanayi Deresi arasında yürütüyor. Önceden orta refüj olarak kullanılan kısımda, sel riskini en aza indirmek amacıyla, Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, hummalı bir çalışma sürdürüyor. Yıllar boyunca temizliği yapılmayan ve bu yüzden de pisliklerin artması ile taşkınlara yol açan Çavuşlu Deresi’nde bin 250 metrelik bir alan temizlenecek. 37 yıl önce DSİ’den onay alınmadan üstü kapatılan Çavuşlu Deresi’nin yıllar sonra taşımış olduğu tortular ve 2 metrenin üstüne çıkan ebonit tabakadan dolayı mevcut kanalın ancak 4’te 1’i kullanılır vaziyetteydi. Oluşan tabakalar sonucunda yeterli çalışmayan dere, taşkınlara yol açıyordu. 2006 yılında 27 sayı nolu ve 2010 yılında da 5 sayı nolu Başbakanlık Genelgeleri doğrultusunda İçel Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.18 Eylül 2017 tarih ve 631207 sayılı Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü’nün yazılarıyla İçel merkez ve ilçe dereleri taşkın kontrolü eylem planı doğrultusunda üstü açılan ve kanal içerisinde bulunan tortuların temizliğine başlanan Çavuşlu Deresi’nin temizliği bitirildikten sonra yasa gereği DSİ’ye teslim edilecek. Derenin üzerinin kapatılıp, kapatılmayacağı İçel Valiliği ve DSİ tarafından belirlenecek.

Gündoğdu Mahalle Muhtarı Abdulrahim Uysal, “Çavuşlu Deresi’nin ıslahıyla ilgili yapılan çalışmaları Gündoğdu, Siteler ve Mithatpaşa muhtarları olarak destekliyoruz. En ufak bir sel felaketinde özellikle bu taraflarda patlama yaşanıyordu ve mahallelerimizin bazı sokaklarını sel basıyordu. Buralar balçık haline geliyordu. Biz de dilekçelerimizi gerekli birimlere, vatandaşların imzalarıyla birlikte ilettik. 1970 yılından bu yana burada oturuyorum ve buranın altyapısının ne olduğunu biliyoruz. Özellikle temizliği konusunda hizmet almak istediğimizi de bildirdik. Çünkü burada yıllardır temizlik yapılmıyordu. Onun için derenin altının temizlenmesini özellikle istedik. İçel Büyükşehir Belediyemiz de buranın üstünü açarak, temizliğini yapıyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz 141. Cadde’yi boydan boya asfaltladı. 115. Cadde’de de asfalt ve parke çalışmaları yapıldı. Tüm hizmetler için Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a mahallem ve halkım adına teşekkürü borç bilirim” dedi.

Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Hakan Başgül ise Çavuşlu Deresi’nin ıslahı konusunda Başkan Kocamaz’a teşekkür ederek, “Bizim çok sıkıntılı bir sorunumuz vardı. Mahallemizi geçen sene dört defa sel bastı ve vatandaşlarımız çok büyük mağduriyetler yaşadı. Şimdi Büyükşehir Belediyemiz de bu sıkıntıyı fark etti. İnşallah bundan sonra mahallemizde sıkıntı yaşamayacağız. Çavuşlu Deresi’nin üstünü açıyoruz ki, gelen sular daha rahat akabilecek, önleri tıkanmayacak. Şu anda kırma çalışmaları da devam ediyor. Büyükşehir Belediyemiz sayesinde, derenin içerisi de temizlenecek ve böylelikle mahallemiz büyük bir sıkıntıdan kurtulmuş olacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz mahallemize çok büyük işler yaptı. Kaldırımlarımız yenilendi, ilaçlamalarımız düzenli bir şekilde devam ediyor ve sinek sıkıntımız büyük ölçüde azaldı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA