'Bir Dönüm Noktası Lozan'

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, 'Bir Dönüm Noktası Lozan' başlıklı panele katıldı.

Büyükçekmece'de devam eden kitap fuarında Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Bir Dönüm Noktası Lozan" başlıklı panelde konuştu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Türkiye'nin, birlik ve beraberliğini daha da pekiştirerek, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerini daha da sağlamlaştırmak ve ülke demokrasisini taçlandırmak zorunda olduğunu anlattı.

Başbuğ da "Mustafa Kemal'in hayatına bakın, bir saniye umutsuzluk yok, her zaman mücadele var." dedi.

İlker Başbuğ şöyle konuştu:

"Lozan Konferansı 21 Kasım 1922’de başlar, şunu çok net olarak ifade edelim Lozan Konferansı Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur. Lozan’da önemli olan konular kapitülasyonlar ve Musul konusudur. Tabii ki diplomatik konularda, bu tarz anlaşmalarda her istediğinizi alamazsınız. Musul’u İngilizler bizim elimizden hırsız gibi, haksız yere almışlardır. Bunda da en önemli malzemeleri Şeyh Said isyanıdır. Şeyh Said isyanı İngiliz destekli bir ihanettir. Musul’un kaybedilmesinde baş aktör Şeyh Said’dir. Lozan o günkü şartlarla yapılan en iyi anlaşmadır. Sonuç olarak Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur ve bu tapunun üzerinde kesinlikle oynanmamalıdır."

Panel, Hasan Akgün’ün, İlker Başbuğ'a hediye vermesiyle sona erdi.

Kaynak: AA