Yemen'de '30 Kasım Bağımsızlık Günü'

İngilizlerin Güney Yemen'deki işgalinin sona ermesinin 50. yıl dönümü vesilesiyle Aden'de yapılacak bağımsızlık kutlamaları ve askeri geçit töreni, cumhurbaşkanlığı koruma güçleriyle, bölünme taraftarı 'Güney Halk Direnişi' mensupları arasındaki çatışmalardan dolayı iptal edildi

İngiliz askerlerinin eski "Güney Yemen" topraklarından çekilmesinin 50'nci yılı münasebetiyle Aden'de düzenlenecek törenin, bölgede patlak veren çatışmalar nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Aden'de cumhurbaşkanlığı koruma güçleriyle, ayrılık yanlısı "Güney Halk Direnişi" mensupları arasında Berika kentinde yaşanan çatışmalar nedeniyle bağımsızlık günü kapsamındaki kutlama ve askeri geçit töreninin yapılmayacağını belirtti.

Kutlama için kan dökülmesini kabul etmediklerini ifade eden Bin Dağr, "Kutlama yapmayacağız. Bağımsızlığın 50'nci yılı kutlamalarımızı sorun olarak görenler var." ifadesini kullandı.

Bin Dağr, ordu birlikleri ve cumhurbaşkanlığı koruma timlerine görev yerlerine dönmeleri çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Önümüzde bir düşman, çevremizde de başka bir düşman var. Bunlar sadece öldürmek için savaşıyor."

Sabah saatlerinden bu yana askeri üniformalı kişilerin, Mansura ile Berika kentleri arasındaki yol boyunca konuşlandığı ve araç geçişine izin vermediği aktarılıyor.

Yemen'in kuzey ve güney olarak ikiye bölünmesini isteyen Güney Hareketi'nin bir grubu "Güney Halk Direnişi"ne bağlı silahlı kişiler, Aden'in batısında yer alan Berika kentinde törenin yapılacağı Salahaddin askeri kampına giden yolu kapayarak, hükümet yetkililerine ait konvoyun bölgeye ulaşımını engellemişti.

Bunun ardından cumhurbaşkanlığı koruma güçleri ile silahlı kişiler arasında termal füzelerin de kullanıldığı şiddetli bir çatışma yaşanmıştı.

Bölgeyi işgal eden ve 1967'ye kadar Yemen'i güney ve Hadramut bölgesinde küçük sultanlıklarla yöneten İngiltere, 30 Kasım 1967'de ülkeyi terk etmişti. Bunun ardından ülke 1990'lı yıllardaki birleşmeye kadar Kuzey ile Güney Yemen adı altında 2 ülke olarak yönetilmişti. Güney Yemen'in merkezi olarak addedilen ve tarihi günün odağında yer alan Aden, önceki senelerde büyük kutlamalara sahne olmuştu.
Kaynak: AA