Türkmenistan Büyükelçiliğinden 'Uluslararası Bağımsızlık Günü' Toplantısı

Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanlıyev: '(BMGK'nın Türkmenistan'ın Daimi Tarafsızlığını kabul kararı) Bu karar Türkmen devletinin barışsever politikasının dünya camiası tarafından desteklendiğinin ve geniş bir kabul gördüğünün bir göstergesidir' '12 Aralık tarihi hem Türkmenistan'ın hem tarafsızlık bayramı hem de uluslararası tarafsızlık günü olarak tarihe geçmiştir' AK Parti Osmaniye Milletvekili Durmuşoğlu: 'Türkmenistan'ın hem bölgesinde hem de uluslararası arenada kazanmış olduğu ivmeyi ve bölgesinde parlayan bir yıldız olmasını memnuniyetle müşahade ediyoruz'.

Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, 12 Aralık 1995'te Birleşmiş Milletler'de "Türkmenistan'ın Daimi Tarafsızlığı" kararnamesini kabul ettiğini ve bu kararın uluslararası ilişkiler tarihi açısından bir ilk olduğunu vurgulayarak, "Bu karar Türkmen devletinin barışsever politikasının dünya camiası tarafından desteklendiğinin ve geniş bir kabul gördüğünün bir göstergesidir." dedi.

Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanlıyev'in ev sahipliğinde, Türkmenistan'ın Birleşmiş Milletler'e (BM) yaptığı başvuru ile her sene 12 Aralık'ta kutlanması kararlaştırılan "Uluslararası Bağımsızlık Günü" vesilesiyle Ankara Latanya Hotel'de bir toplantı düzenlendi.

Amanlıyev, toplantıda yaptığı konuşmada, tarafsızlık denildiğinde akla Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün geldiğinin altını çizerek, "Bugünkü toplantımızın ana konusu Türkmenistan'ın yakında kutlayacak olduğu 'Tarafsızlık Bayramı'. Bu bayram aynı zamanda BM Genel Kurulu tarafından onaylanmış 'Uluslararası Tarafsızlık Günü'dür." diye konuştu.

Türkmenistan'ın bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren tarafsızlık ilkelerini dış politikasının temeline oturttuğunun altını çizen Amanlıyev, Temmuz 1992'de Türkmenistan'ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Helsinki Zirvesi'nde ilk defa pozitif tarafsızlığı dış politika yolunun temel içeriği olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Amanlıyev, "12 Aralık 1995'ten itibaren Türkmenistan'ın anayasası gereğince Türkmenistan'ın Tarafsızlığı Bayramı 22 senedir ülkemizde kutlanıyor." ifadelerini kullandı.

BM tarafından kabul edilen bu statünün Türkmenistan için çok önemli ve anlamlı olduğunun altını çizen Amanlıyev, bu kararın uluslararası ilişkiler tarihi açısından bir ilk olduğunu vurgulayarak, "Bu karar, Türkmen devletinin barışsever politikasının dünya camiası tarafından desteklendiğinin ve geniş bir kabul gördüğünün bir göstergesidir." diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu da Türkmenistan'ın tarafsızlık gününü kutlayarak, "Özellikle Türkmenistan'ın hem bölgesinde hem de uluslararası arenada kazanmış olduğu ivmeyi ve bölgesinde parlayan bir yıldız olmasını memnuniyetle müşahade ediyoruz." diye konuştu.

Türkmenistan'a gerçekleştirdiği ziyarette ülkenin yeniden imarına ve inşasına şahit olduğunu dile getiren Durmuşoğlu, "Biz gerek Orta Asya coğrafyasında gerek Ortadoğu'da gerekse Türkiye'de birlikten, beraberlikten ve barıştan yanayız." dedi.

Durmuşoğlu, Türkiye'nin Türk devletlerinin kalkınması ve güçlenmesi için çabalarının devam ettiğinin altını çizerek, "Sizlerle bizler kardeşiz. Kardeşliğin gereği neyse, Türkiye her bulunduğu platformda bunun gereğini yapmaya gayret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye-Türkmenistan Dostluk Derneği Başkanı Hüseyin Yücel de Türkmenistan'ın Orta Asya'nın dünyaya açılan kapısı olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA