'Sınır Yönetimi Güçlenip Genişleyecek'

Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan 'Sınır Yönetiminin Güçlendirilmesi ve Genişletilmesi Projesi', Ardahan ve Artvin illerinde kurumlara ziyaretlerle başladı Ulusal Göç ve Sınır Yönetimi Program Yöneticisi Güler: 'Uluslararası Göç Kuruluşu olarak hem uzmanlığımızı hem tecrübemizi aynı zamanda mevcut elimizdeki bütçe ile belki de gerektiğinde malzeme tedariğini de sunabileceğiz. Örneğin Sarp Sınır Kapısı'nda pasaport okuma cihazı ihtiyacı olabilir' 'Göçten sorumlu tüm sınır illerini kapsıyor bu gezimiz. Öncelikli kurumların çalışma alanları, sorumlulukları, ihtiyaçları, ihtiyaç duyduğu projeleri not alacağız. Daha sonra ihtiyaç analizi değerlendirilmesi yani bunların çözümüne yönelik proje yapacağız'

Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan "Sınır Yönetiminin Güçlendirilmesi ve Genişletilmesi Projesi", Ardahan ve Artvin illerindeki kurumlara ziyaretle başladı.

Uluslararası Göç Örgütünce hazırlanan, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen ve 19 ili kapsayan 12 ay sürecek olan projede Uluslararası Göç Örgütü görevlileri, ziyaret edecekleri illerdeki eksiklikleri ve ihtiyaçları tespit edecek.

Ulusal Göç ve Sınır Yönetimi Program Yöneticisi Emrah Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 bin avro bütçeli proje ile Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine küçük de olsa katkıda bulunacaklarını belirtti.

Sorun ve eksikliklerin giderilmesine yönelik gezinin ilk olarak Ardahan ve Artvin illerini kapsadığını, bunun Hatay'a kadar süreceğini anlatan Güler, "Ardından batıdaki bazı sınır illeri ile hava ve deniz ile ilgili olan illeri de ziyaret edeceğiz. Yani göç ile ilgili olan illerle bu çalışmayı yapıyoruz. Ardahan ve diğer illerin valilerini bizzat ziyaret edeceğiz. Söz konusu illerde yani göçten sorumlu tüm sınır illerini kapsıyor bu gezimiz. Öncelikli kurumların çalışma alanları, sorumlulukları, ihtiyaçları, ihtiyaç duyduğu projeleri not alacağız. Daha sonra ihtiyaç analizi değerlendirilmesi yani bunların çözümüne yönelik proje yapacağız." diye konuştu.

Projenin İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa yürütüldüğünü kaydeden Güler, gezinin ardından şubat ayının ilk haftasında 3 günlük kapsamlı bir "Sınır Yönetimi Konferansı" yapılacağını aktardı.

Konferansta, yapılan çalışmalarda tespit edilen eksikliklerin yanı sıra yapılacak yeni projelerin geliştirilmesinin planlandığına değinen Güler, şu bilgileri verdi:

"Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Ofisi olarak ziyaret ettiğimiz valilikler ve göçle ilgili kurumlarıyla irtibata geçeceğiz. Bu ziyarette kurumların bir ihtiyaç analizini yapacağız. Örneğin, bir kurumun eğitim ihtiyacı olabilir veya seminer, çalıştay, malzeme ihtiyacı olabilir, teknik destek ihtiyacı olabilir. Uluslararası Göç Kuruluşu olarak hem uzmanlığımızı, hem tecrübemizi, aynı zamanda mevcut, elimizdeki bütçe ile belki de gerektiğinde malzeme tedarikini de sunabileceğiz. Örneğin, Sarp Sınır kapısında pasaport okuma cihazı ihtiyacı olabilir. Belki de her sınır ili için de bir proje yapılabilir. Bu çalıştayda ele alınacak ve ilgili iller çalıştaya davet edilecek. Sonuçta Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine katkı sağlayacak faaliyetler nelerse biz de bunu yapmak istiyoruz."

Projenin yapılacağı illerin daha sonra Bakanlık tarafından belirleneceğini vurgulayan Güler, proje finansmanının ise İngiltere Büyükelçiliğince karşılandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA