Sadık Han'dan Trump'ın İslamofobik Paylaşımına Tepki

Londra Belediye Başkanı Han: 'Başbakanımız, Trump ve yönetimi üzerinde sahip olduğunu iddia ettiği nüfuzu kullanarak, bu paylaşımları silmesi ve özür dilemesi için istekte bulunmalı' 'Bu son olaydan sonra Trump'ın İngiltere'ye yapacağı herhangi bir resmi ziyaretin hoş karşılanmayacağı daha da açık hale gelmiştir'.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, İngiliz hükümetine ABD Başkanı Donald Trump'ın İslamofobik paylaşımını silmesi ve özür dilemesini sağlaması çağrısı yaptı.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Han, Trump'ın İngiliz aşırı sağcı Önce Britanya grubunun videolarını paylaşmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Önce Britanya'nın İngiltere'yi bölmeye ve ülkede nefret tohumları ekmeye çalışan bir grup olduğunu vurgulayan Han, "En yakın müttefikimizin başkanının, bu aşırılıkçı gruba verdiği desteğin, ülkemizi büyüten çeşitlilik ve hoşgörü gibi değerlerin altını oyduğunu görmemesi inanılmaz." ifadelerini kullandı.

Daha önce Başbakan Theresa May'e, Trump'a yaptığı resmi daveti geri çekmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Han, "Bu son olaydan sonra Trump'ın İngiltere'ye yapacağı herhangi bir resmi ziyaretin hoş karşılanmayacağı daha da açık hale gelmiştir." görüşünü dile getirdi.

Başbakan May'e seslenen Han, "Başbakanımız, Trump ve yönetimi üzerinde sahip olduğunu iddia ettiği nüfuzu kullanarak, bu paylaşımları silmesi ve özür dilemesi için istekte bulunmalı." ifadelerini kullandı.

- May'den tepki

Başbakan Theresa May'in sözcüsü, dün basına yaptığı açıklamada,"Donald Trump'ın bunu yapması yanlıştı. Önce Britanya, nefret söylemiyle toplulukları bölüyor, yalanlar yayıyor ve gerilimleri körüklüyor. Kanunlara riayet eden insanlarda kaygıya neden oluyor. İngiliz halkı, bu ülkenin edep, hoşgörü ve saygı gibi değerlerinin aksini temsil eden aşırı sağın ön yargılı retoriğini kahir ekseriyetle reddediyor." demişti.

Sözcü, Trump'ın İngiltere'ye yapması planlanan resmi ziyarete ilişkin soruya da "ABD en eski ve en yakın müttefiklerimizden birisi. Resmi ziyaret daveti yapıldı ve kabul edildi. Diğer ayrıntılar zamanı gelince duyurulacak." yanıtını vermişti

- Ziyaret krizi

ABD'de Trump ile ocak ayında görüşen May, ABD'nin yeni başkanıyla bir araya gelen ilk lider olmuştu. May, ABD ziyareti sırasında Trump'a Kraliçe 2. Elizabeth'in "devlet ziyareti" davetini iletmişti.

ABD Başkanının, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağı nedeniyle bu davet, İngiltere'de başbakanlık ve parlamento önünde geniş katılımlı protestolara yol açmıştı. Trump'ın ziyareti sırasında da büyük protestolar düzenlenmesi bekleniyor.

Parlamentonun internet sitesine sunulan ve ziyaretin iptalini isteyen bir dilekçeye 2 milyona yakın imza atılırken, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının Başkanı John Bercow, Trump'ı milletvekillerine hitap için parlamentoya davet etmek istemediğini açıklamıştı.

Trump'ın geçen yaz yapması öngörülen ziyaretinin, protestolar nedeniyle ertelendiği iddia edilmişti.

Geçen yıl haziran ayında uğradığı saldırıda hayatını kaybeden İşçi Partili kadın milletvekili Jo Cox'un eşi Brendan Cox da Trump'a tepkisini Twitter'dan göstermişti.

"Trump kendi ülkesindeki aşırı sağı meşrulaştırdı, şimdi de aynı şeyi bizim ülkemizde yapmaya çalışıyor." değerlendirmesinde bulunan Cox, "Nefreti yaymanın sonuçları var ve Başkan kendisinden utanmalı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Görgü tanıkları milletvekili Cox'un katili Thomas Mair'in saldırı sırasında defalarca "Önce Britanya" diye bağırdığını iddia etmişti.

- Trump'dan May'e yanıt

Önce Britanya grubu ise Trump'ın paylaşımlarından duyduğu memnuniyeti yine Twitter'dan paylaşmıştı.

Grubun mesajında, "ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcımız Jayda Fransen'in 3 videosunu paylaştı. Trump, bunları bizzat paylaştı ve yaklaşık 44 milyon takipçisi var! Tanrı seni korusun Trump! Tanrı ABD'yi korusun!" ifadelerine yer vermişti.

Trump, dün aşırı sağcı grubun başkan yardımcısı Jayda Fransen'in Twitter hesabında yayınladığı islamofobik videoları kendi hesabından paylaşmıştı.

ABD Başkanı, bugün May'e cevaben, kendi ülkesindeki teröre odaklanması çağrısı yapmıştı.

Kaynak: AA