OPEC 173. Olağan Toplantısı Başladı

Suudi Arabistan Petrol Bakanı ElFalih:
 '(Petrol üretim kısıntısı kararı) Söz konusu kararın 9 ay daha uzatılması iyi olacak' İran Petrol Bakanı Zengene:
 'Biz petrol üretim kısıntısı kararının uzatılmasına karşı değiliz, ancak 9 ay yerine 6 ay uzatılmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz ”.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Halid El-Falih, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile bazı ülkelerin petrol üretiminin azaltılması yönünde aldığı kararın 9 ay daha uzatılması gerektiğini söyledi.

OPEC'in 173. Olağan Toplantısı, petrol fiyatlarının artmasını sağlayabilmek amacıyla alınan üretim kısıntısı kararının uzatılmasını görüşmek üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

OPEC Genel Merkezi'ndeki toplantıya, OPEC üyesi 14 ülkenin petrol bakanları katıldı.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Halid El-Falih, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dünya piyasasındaki mevcut durumu göz önünde bulundurarak petrol üretim kısıntısı kararının uzatılmasını talep edeceklerini anlattı.

El-Falih, petrol piyasalarının şu anki durumdan memnun olduklarını belirterek, "Söz konusu kararın 9 ay daha uzatılması iyi olacak" ifadesini kullandı.

Petrol üretiminin azaltılmasının doğru bir karar olduğunu vurgulayan El- Falih, OPEC üyesi ve üye olmayan ülkelerin iş birliği ile önemli bir başarı elde edildiğini kaydetti.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de petrol üretimi kısıntısı kararını değerlendirirken, “2018 Mart'a kadar uygulamanın uzatılması kararı almıştık. Biz petrol üretim kısıntısının uzatılmasına karşı değiliz, ancak 9 ay yerine 6 ay uzatılmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz ” diye konuştu.

Birleşik Arap Emirliği Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei ise petrol piyasasında istikrarın önemine değindi. Al Mazrouei, "Bizim hedefimiz fiyatların artırılması değil, hedefimiz petrol piyasalarında istikrarın sağlanması ve yatırım olanaklarının artırılması." dedi.

Toplantıya Mısır ve Türkmenistan petrol bakanları da misafir olarak katıldı.

OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan üreticilerin bir araya geleceği öğleden sonraki diğer toplantıda, 2016’nın Kasım ayında kararlaştırılan ve mayısta 9 ay daha uzatılan petrol üretiminin azaltılması kararı ele alınacak. Toplantıda, petrol fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunması nedeniyle söz konusu kararın yeniden uzatılması bekleniyor.

OPEC’in 2016’nın Mayıs ayında gerçekleştirdiği olağan toplantıda, yıllık petrol üretim seviyesinin günlük 1,2 milyon varil, Rusya'nın da aralarında bulunduğu OPEC üyesi olmayan ülkelerin de üretimlerini 600 bin varil düşürmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.
Kaynak: AA