Manus Adası'ndaki Sığınmacılarda Sınır Dışı Edilme Korkusu

Mülteci başvuruları kabul edilmeyen sığınmacıların sınır dışı edilme korkusu yaşadığı açıklandı.

Avustralya'ya teknelerle ulaşan mültecilerin gönderildiği Papua Yeni Gine (PNG) Manus Adası gözaltı merkezinden polis operasyonu ile Doğu Lorengau Mülteci Transit Merkezi'ne nakledilen sığınmacılar sınır dışı edilme korkusu yaşıyor.

Radyo Yeni Zelanda'da yer alan habere göre, yaklaşık 5 yıldır PNG'nin Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan ve mülteci başvuruları kabul edilmeyen 150 civarındaki sığınmacının sınır dışı edilme korkusu yaşadığı belirtildi.

Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesinin sığınmacıların kalmasına uygun olmadığına hükmederek kapatılmasını istediği Manus Adası gözaltı merkezinin 31 Ekim'de resmi olarak kapatılmasının ardından Doğu Lorengau Mülteci Transit Merkezi'ne polis operasyonu ile nakledilen sığınmacılardan üçünün dün gece sınır dışı edilmek üzerine merkezden alındığı ileri sürüldü.

Merkezdeki İranlı mülteci Behrouz Boochani sosyal medya hesabından, PNG göçmenlik bölümünden görevlilerin iki sivil ve beş polis aracı ile gelerek mülteci başvuruları reddedilen Pakistanlı üç erkek sığınmacıyı götürdüklerini duyurdu.

Boochani paylaşımında, "Üç Pakistanlı erkek Hillside Haus'ta (mültecilerin nakledildiği yeni barınak) tutuklandı ve polis tarafından götürüldü. Bunun nedeni, onları ülkelerine geri göndermektir. Sahte uzun bekleme süreci ve şimdi insanları riske atmak." ifadelerine yer verdi.

PNG makamlarından üç Pakistanlı sığınmacının hangi maksatla merkezden alındığı ve akıbetleri hakkında herhangi bir açıklamada bulunulmadı.

- Avustralya teknelerle gelenleri ülkeye almıyor

Avustralya'da Federal Hükümet ülkeye teknelerle ulaşmayı başaran mülteci ve sığınmacıları yakalayarak Pasifik'teki ada ülkeleri Nauru ve PNG'nin Manus Adası'na kurduğu gözaltı merkezlerine gönderiyor.

Söz konusu kişilerin hiçbir zaman Avustralya'ya alınmayacağını vurgulayan ve üçüncü ülke seçeneği üzerinde duran hükümet, ABD yönetimi ile geçen yıl aralık ayında anlaşmaya varmıştı.

Anlaşma uyarınca ABD'nin alacağı yaklaşık bin 250 kişiden şu ana kadar 54 kişi bu ülkeye yerleştirildi.

Nauru ve Manus Adası'ndaki yaklaşık 2 bin kişiden oluşan mülteci ve sığınmacılardan geriye kalacaklar için nasıl bir çözüm bulunacağı ise henüz netlik kazanmadı.

PNG'ye yerleşmeyi can güvenliklerinin bulunmadığı gerekçesi ile kabul etmeyen mülteci ve sığınmacıların en büyük korkusunun ise geldikleri ülkelere geri gönderilmeleri olduğu belirtiliyor.

Konuya dikkati çekmek isteyen mülteci hakları savunucuları Avustralya genelinde gösteri düzenleyeceklerini açıkladı.

Kaynak: AA