HKÜ'de '2. Hackathon' Etkinliği

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kalyoncu Teknoloji Transfer Ofisi (KALİTTO) tarafından siber güvenlik alanında gerçekleştirilen "2. Hackathon" etkinliğine katılan mühendislik fakültesi öğrencileri, çeşitli projeler geliştirdi.

HKÜ'den yapılan yazılı açıklamada, etkinlik kapsamında, "akıllı yaşam" konusunun işlendiği kaydedildi.

Hackathonun "maraton" ve "hack" kelimelerinin birleştirilmesiyle elde edilen bir kavram olduğu aktarılan açıklamada, hackathon, ortak bir konuya ilgi duyan genellikle bilgisayar programcılarının belirli bir sürede kendilerine verilen konuyla ilgili yoğun bir şekilde yazılım projelerinin geliştirilmesi amacıyla diğer takımlarla yarışması olarak nitelendirildi.

Son sınıf mühendislik fakültesi öğrencilerinden oluşan katılımcıların günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm aramaları ve bu doğrultuda yazılım teknolojileri üretmeleri amaçlanan etkinlikte, 8 proje grubunun, uykusuz 50 saat sonunda projelerini tamamlayıp sunumlarını yaptığı aktarıldı.

Çalışmalar arasında, depreme karşı geliştirilen mobil uygulama, yemek tarifelerini içeren çok amaçlı web sitesi, gelişen teknolojiyi eğitime de entegre etmeyi amaçlayan VR gözlük, eğitim serilerini içeren proje, günlük hayatın stresi içerisinde unutulan işleri konum bazlı hatırlatan uygulama, kütüphanedeki boş veya dolu koltuk durumunu gösteren android uygulaması, trafik ışıklarında yayaların geçiş üstünlüğünü kontrol eden ve sürücüleri uyaran robot gibi çeşitli projelerin yer aldığı belirtildi.

Proje ve ürünlerin HKÜ öğretim üyeleri ve sektördeki deneyimli kişilerden oluşan jüri tarafından değerlendirildiği bildirildi.

Değerlendirmeler sonucu VR gözlük projesiyle daha gerçekçi eğitimi amaçlayan projenin birinci olduğu belirtildi.

Projeyle VR adı verilen bir çeşit gözlükle sanal ortamda, çeşitli üç boyutlu gösterimler izletileceği ve böylece öğrencilerin öğrenmesi gerekenleri adeta gerçekten yaşıyor gibi öğrenme fırsatına sahip olacağı kaydedildi.

Tüm projelerin raporlanıp KALİTTO ekibince değerlendirileceği ve girişim projeleri haline getirileceği bildirildi.

Kaynak: AA