'Esnafımıza Ayrıcalıklı İşlem Yapılacak'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: 'PTT ile de esnaf ve sanatkarlar için iş birliği yaptık' 'Esnafımıza ayrıcalıklı işlem yapılacak, çok farklı avantajlar sağlanacak. Çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz, yakında lansmanını yapacağız' 'Artık KOSGEB'de esnaflara yönelik, hizmet erbabına yönelik bölümü ayıralım, bunu bir bakanlığa verelim istiyoruz'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, PTT ile esnaf ve sanatkarlara ayrıcalık sağlanması için iş birliği yaptıklarını belirterek, "Çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz, yakında lansmanını yapacağız." dedi.

Tüfenkci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı'nın açılında yaptığı konuşmada, milletin sağduyusu olan esnafın, her zaman huzurdan yana, istikrardan yana olduğuna işaret ederek, 15 Temmuz hain darbe girişiminde ve sonrasında esnafın birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini sergilediğini anımsattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle ilgili iddialarına ilişkin değerlendirmede bulunan Tüfenkci, “Birilerinin değirmenine su taşımak muhalefet olmamalı. Sen bir partinin genel başkanısın. Bir iddiada bulunuyorsan, ispat etmek zorundasın. Yalanla, dolanla, iftirayla muhalefet olmaz. Bunların boş konuşmalarının ülke ekonomisine maliyeti var ve bu maliyeti benim esnaf kardeşim ödüyor.” ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetlerinin esnafın sorunlarıyla yakından ilgilendiğine dikkati çeken Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Artık KOSGEB'de esnaflara yönelik, hizmet erbabına yönelik bölümü ayıralım, bunu bir bakanlığa verelim istiyoruz. KOSGEB üzerinden esnaflara verilen kredilerde problemler çıkıyor, alımı için birçok şart getiriliyor çünkü oradaki bürokrat esnafı tanımıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız konuya olumlu bakıyor. Siz de destek olursanız esnafımıza daha hızlı ulaşabileceğimiz bir finansman kaynağı ortaya koyabilir, burada yapacağımız modellemelerle daha farklı destekler üretebiliriz. Önümüzdeki aylarda bunu da neticelendirmiş oluruz. En önemli sorunlarımızdan biri de zincir marketlerin hızla çoğalması. Bu noktada da çalışmalarımızı hızlandırmamız, esnafımızı rahatlatmamız lazım."

- "Bu yıl 210 bin 747 yeni iş yeri açıldı"

Bakan Tüfenkci, çalışmaları kısa sürede tamamlayarak 2018'de Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESSEP) uygulamaya koymayı planladıklarını belirterek, Esnaf Ahilik Sandığı'nın da esnaftan gelen erteleme talebiyle 2020'de yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Tüfenkci, esnafa kullandırılan kredi faizlerinde önemli iyileştirmeler yaptıklarını, kredi üst limitlerini işletme kredileri için 200 bin liraya, yatırım kredileri için 500 bin liraya çıkardıklarını bildirdi.

Bu yıl itibarıyla 210 bin 747 yeni iş yeri açıldığı ve farklı nedenlerle 87 bin iş yerinin kapatıldığı bilgisini veren Tüfenkci, "Esnaf ve sanatkarların piyasa şartlarına karşı mutlaka korunması ve güçlendirilmesi gerekiyor. Esnafımızı büyütüp tüccar haline getirmeyi, tüccarımızı büyütüp sanayici yapmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Esnaf ve sanatkarların ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için uzun vadeli, gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi gerektiğini dile getiren Tüfenkci, gelecek yıl hayata geçirecekleri pazarlama ve markalaşma projesiyle belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren küçük işletmelerin markalaşma, tasarım, pazarlama ve ihracat yapma gibi konulardaki mevcut durumunun ortaya konulmasını, rekabet güçlerini ve ihracat kapasitelerini artırıcı adımların belirlenmesini hedeflediklerini anlattı.

PTT ile de esnaf ve sanatkarlar için iş birliği yaptıklarını açıklayan Tüfenkci, "Esnafımıza ayrıcalıklı işlem yapılacak, çok farklı avantajlar sağlanacak. Çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz, yakında lansmanını yapacağız." diye konuştu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de 2 milyon esnaf ve sanatkarın istihdama katkısının önemine değinerek, "Eğer zanaat ve ticaretimizi gerçekten yapabileceğimiz bir pozisyon sağlanırsa emin olun ki rakiplerimizden çok daha iyi bir şekilde insanlara hizmet etme olanağına sahip olacağız." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA