Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Karaca Açıklaması

'Dijital dönemde ölçüm işini kurşun geçirmez şekilde halletmiş olmamız lazım. Kimin gazetesinin internet sayfası daha çok ziyaret ediliyor, ilanlar diğerlerine nazaran daha çok kişi tarafından görülüyorsa, ilanları fazlasıyla ona vermek durumundayız'

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, "Dijital dönemde ölçüm işini kurşun geçirmez şekilde halletmiş olmamız lazım. Kimin gazetesinin internet sayfası daha çok ziyaret ediliyor, ilanlar diğerlerine nazaran daha çok kişi tarafından görülüyorsa, ilanları fazlasıyla ona vermek durumundayız." dedi.

Karaca, BİK tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yapısal ve Dijital Dönüşüme Yönelik Proje Geliştirme ve İşbirliği İstişare Toplantısı"nda, Bursa'daki gazetelerin imtiyaz sahipleri, üst düzey yöneticileri ve basın çalışanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Karaca, kurumun en büyük gayretinin, "analog yayıncılıktaki resmi ilan dağıtım sisteminin bir şekilde dijitale implant edilmesi" olduğunu söyledi.

"Yani gazetelerin müktesep hakları korunacak. Bu temel, vazgeçilmez prensibimiz. Ama bu lafla olabilecek bir şey değil. Altyapısını oluşturmak gerekiyor." ifadelerini kullanan Karaca, şöyle devam etti:

"Artık sizlerin internet trafiğinizi yavaş yavaş ölçer duruma geldik, ölçeceğiz. Endişelenecek bir durum yok. Bunu niye yapmaya çalışıyoruz? Bursa gazeteleri olarak herhangi birinize sorsam, 'Siz resmi ilanların adil dağıtıldığına kani misiniz?' İçinizde hep bir soru işareti. Bu, sizin şüpheciliğinizden kaynaklanmıyor. Bunun bir ölçütü olması lazım. Ondan mahrum oluşumuzla alakalı."

- "Ziyaretçi trafiğinize göre ilan alacaksınız"

BİK'in artılarının fazla olduğunu ancak eksilerinin de bulunduğunu belirten Karaca, şunları kaydetti:

"Bu eksilerin birinci sırasında ölçüm sistemi var. Derdimiz bunu değiştirmek değil. Bunun dönemi bitti artık. Basın İlan Kurumunun 60 yıla yaklaşan tecrübesinden söz ediyorsak, dijital dönemde ölçüm işini kurşun geçirmez şekilde halletmiş olmamız lazım. Kimin gazetesinin internet sayfası daha çok ziyaret ediliyor, daha çok okunuyor, onlara verdiğimiz ilanlar diğerlerine nazaran daha çok kişi tarafından görülüyorsa, ilanları fazlasıyla ona vermek durumundayız. Mantığın böyle çalışması lazım. O bakımdan dijital dönemde bütün bunları ölçebilme imkanı olacağı için şimdiden tavsiyem, lütfen gazetecilik yapalım. Sizin tek bir ürününüz var, gazetecilik. Bunu ne kadar iyi yaparsanız o kadar kazançlı olacaksınız."

Konuyla ilgili altyapıyı oluşturacaklarını anlatan Karaca, "Bu, çalışmaya başladığı zaman ziyaretçi trafiğinize göre ilan alacaksınız veya tarifemiz ona göre düşecek ya da artacak. İşimizi ne kadar düzgün yapar ve okuyucu kitlesi toplarsak işlerimiz o kadar rahat olacak." diye konuştu.
Kaynak: AA