Acil Tıp Hekimlerine Eğitim

GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanlarının katıldığı eğitimde, maketlerle hasta ve yakınına ölüm gibi zor haberleri verme, gergin hasta ve yakınıyla baş etme konuları anlatıldı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil tıp hekimlerine "kötü haber" verme, gergin hasta ve yakınıyla baş etme konularında maketlerle eğitim verildi.

GAÜN Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Acil Tıp Uzmanları Derneğince (ATUDER), "Acil Servis Çalışanları İçin İletişim Becerileri Kursu" düzenlendi.

GAÜN 15 Temmuz Yerleşkesi Simülasyon Merkezi'nde verilen kursa, GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil tıp hekimlerinin yanı sıra çevre hastanelerde görev yapan acil tıp uzmanları da katıldı.

- Simülasyon odalarında maketlerle eğitim verildi

Hasta ve yakınlarına "kötü haber" verme, gergin hasta veya yakınıyla baş etme, acil serviste yaşanan krizle baş etme, acil servis çalışanlarını motive etme, konsültan hekimlerle verimli diyalog ve tükenmişlik sendromuyla mücadele etmek gibi konuların ele alındığı seminerde, merkezde bulunan simülasyon odalarında maketlerle de eğitim verildi.

GAÜN Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Behçet Al, bu kursların çok faydalı olduğunu belirterek, acil serviste son yıllarda hasta fazlalığı sebebiyle iş yoğunluğu yaşandığına değindi.

Bu yoğunlukta zaman zaman iletişim problemleriyle karşılaşıldığını ifade eden Al, "Ölüm haberleri gibi zor haberleri verme, zor hastayla mücadele, acil serviste yaşanan krizle baş etme, kriz yönetimi, diğer hekimlerle olan iletişim gibi konuları daha anlaşılır bir düzeye getirmek için böyle bir beceri kursuna ihtiyacımız vardı. Kursumuzu hem Gaziantep hem de Türkiye'nin farklı şehirlerinde devam ettirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

İletişim becerileri ve simülasyon hakkında eğitim veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Elçin, "Simülasyonda, tıbbi uygulamalar ve teknik becerilerin yanı sıra teknik olmayan becerilerde de kullanılır. Simülasyona dayalı eğitimler birçok araştırmada öğrenenlerin tutumlarını geliştirmede, tıbbi hataların azaltılmasında ve öğrenmede etkili bulunmuştur." açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA