AB'den KDV Düzenlemesi Hazırlığı

AB Komisyonu, KDV kaçağını önlemek için çeşitli değişiklikleri içeren düzenleme teklifinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkeler arasında Katma Değer Vergisi (KDV) bilgilerinin paylaşılması ve iş birliğinin artırılmasına yönelik düzenleme teklifinde bulundu.

AB Komisyonu, KDV kaçağını önlemek için çeşitli değişiklikleri içeren düzenleme teklifini açıkladı.

Teklife göre, AB üyesi ülkeler arasında yapılacak sanal alışverişlerde KDV ile ilgili verilerin paylaşılacağı yeni bir sistem devreye alınacak.

Ülkelerinin vergi makamlarıyla AB'deki çeşitli emniyet birimleri arasında KDV hakkında yeni iletişim ve veri paylaşım kanalları kurulacak.

Vergi ve gümrük otoriteleri, AB dışından gelen ürünler hakkındaki bilgileri birbiriyle paylaşacak.

Yeni ve ikinci el otomobillerde AB ülkeleri arasında uygulanan farklı KDV oranlarından dolayı ortaya çıkan KDV kaçağını engellemek için araç kayıtları paylaşılacak.

Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında üçlü görüşme yapılacak. Taraflar bir metin üzerinde uzlaşınca tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek. Ardından AB üyesi bütün ülkelerin gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekecek.

Konuyla ilgili Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, AB ülkelerinde her yıl yaklaşık 50 milyar avroluk KDV kaçağı olduğuna dikkati çekerek, "KDV kaçağının, terörizm de dahil olmak üzere çeşitli suçlara mali kaynak sağlayabileceğini biliyoruz. Bununla mücadele etmek için ulusal otoriteler arasında çok daha etkili bilgi paylaşımı gerekiyor." dedi.

AB'nin hazırladığı "Vergi Cennetleri Listesi" hakkında Moscovici, listenin 5 Aralık’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek Ekonomik ve Mali İşler Konseyi toplantısı sonrasında açıklanacağını söyledi.

Moscovici, AB üyesi ülkelerin vergi konusunda uluslararası kriterlere uygun davrandığını iddia etti.

Kaynak: AA