Zambiya Muhalefetinden Cumhurbaşkanı Lungu'ya Tepki

Lungu, Zambiya'daki Anayasa Mahkemesinin Kenya'daki örneği gibi davranarak 2021 seçimlerinde aday olmasını engellemesi halinde 'ülkenin kaosa sürükleneceğini' savundu Muhalif Ulusal Kalkınma İçin Birleşme Partisi, Lungu'yu yargıyı tehdit etmekle suçladı.

Zambiya muhalefeti, Cumhurbaşkanı Edgar Lungu'yu yargıyı etkilemekle ve anayasayı ihlal etmekle suçladı.

Kuzeybatıdaki Solwezi kentinde destekçilerine hitap eden Lungu, Zambiya'daki Anayasa Mahkemesinin Kenya'daki örneği gibi davranarak 2021 seçimlerinde aday olmasını engellemesi halinde "ülkenin kaosa sürükleneceğini" savundu.

Lungu, "Bunu, hakimlerimizin istediğini sanmıyorum." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanının konuşmasına Zambiya'da muhalif Ulusal Kalkınma İçin Birleşme Partisinden (UPND) tepki geldi. Lungu'yu yargıyı tehdit etmekle suçlayan UPND, Lungu'nun bu açıklamasını düzeltmesini istedi.

UPND lideri Hakainde Hichilema, Lusaka'da düzenlediği basın toplantısında, "Yargıya karşı yapılan bu açıklama küçümseyicidir. Yargıya güvenin tesisi için Lungu'nun bunu derhal düzeltmesini talep ediyoruz." dedi.

Hichilema, Lungu'yu 2021 seçimlerinde adaylığı konusunda aleyhinde bir karar çıkmasını engellemek için yargıyı tehdit eden açıklama yapmakla itham etti.

Zambiya'da anayasaya göre cumhurbaşkanı en fazla iki dönem görev yapabilir.

Lungu'nun adaylığıyla ilgili dava, Anayasa Mahkemesi tarafından 15 Kasım'da görülecek.
Kaynak: AA