Yaban Dağ Keçisi, Yavrularına Kavuşmayı Bekliyor

Erzurum İspir ilçesinde iki yavrusu bulunan ve avcılar tarafından vurulan dişi Anadolu Yaban Keçisi’nin Kars Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’ndeki tedavisi sürüyor. Rehabilitasyon Merkezi çalışanlarının adını “Şanslı” koyduğu Dağ Keçisi’nin biran evvel tedavisinin tamamlanarak yavrularının yanına, yaşam alanına bırakılması için herkes adeta seferber oldu.

Yaban Dağ Keçisi, Yavrularına Kavuşmayı Bekliyor
Erzurum’dan Kars’a getirilen dağ keçisinin Orman Su İşleri Bakanlığı Kars İl Şube Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi Yaban hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, “6 yaşında olduğunu tespit ettiğimiz dişi yaban keçisi, dişi hayvanlar bizim için çok özel çünkü üreme kapasitesi açısından, yaban hayatının sürdürülebilirliği açıcından ayrıca önem verdiğimiz cinsler. Gelen yaban keçisi maalesef bir avcı tarafından yüzünden vurulma hikayesiyle bize geldi. Yaptığımız incelemeler sonucunda ortaya çıktı. Kullanılan saçma türü aslında rastgele yapılmış bir atış olduğunu da gösteriyor. Maalesef sağ göz tarafından almış olduğu saçma yaralarıyla, sağ gözünde ciddi bir enfeksiyonda gelişmişti. Görüş kaybı hat safhadaydı büyük ihtimalle çünkü görmesine baskı yapan bir adet mermi çekirdeği söz konusu, keçimiz bize geldiği zaman yavruların yeni sütten kesildiği anlaşıldı yapılan muayenesinde, memelerde şuanda normal besleme kompozisyonundaki bir süt olduğu ortaya çıktı” dedi.

Uzlu, “Yapılan incelemelerde, ilk ön incelmelerde bir hücre içi parazite rastlandı. Bununla ilgili şuan tedavi protokolü düzenlendi, devam ediyor. Hem travma, hem hücre içi parazit ağır bir tablo. Ama durumu stabil, tedaviye nasıl bir cevap vereceğini hep beraber göreceğiz. Şimdilik stabil vaziyette. Biz iyileşmesini, biran önce sürüsüne kavuşmasını bekliyoruz. Umarız tedavi sonrasında bulunduğu yere geri salacaklar ve bu hayvanı yeniden doğaya kazandırmış olacağız” diye konuştu.

Dağ keçisinin tedavisinin devam ettiğini beliren Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, “Müdürlüğümüzce yaptırılan Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürümüz Nurettin Taş ile Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın imzaladığı protokol çerçevesinde şuanda faaliyetini devam ettirmektedir. Faaliyetimizin amacı bölgemizde tabiatta güçten düşmüş hayvanların burada tedavi edilip tekrar yaşam alanlarını geri dönmesini sağlamak. Yani yaban hayvanlarının transferinden başlayıp tedavi süreçlerini takip etmek ve tedavilerinin ardından tekrar kendi habitatlarına bırakılacağı süreçteki işleri yerine getirmekteyiz. Bir yaban keçisi şuan hastanemizde mevcut. Tabi yaban hayvanları sessiz olduğu için, derdini anlatamadığı için buradaki arkadaşlarımız gönüllülük esasına göre kılı kırk yararak her türlü hastalığı teşhis edip tedavi edip sağlıklarını kavuşturuyor” şeklinde konuştu.

Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına Dağ Keçisi’nin tedavi devam ediyor. Sağ gözüne saçma isabet eden dağ keçisi görme kaybı yaşıyor. Durumun stabil olduğu ifade edilen dağ keçisinin tedavi nasıl bir karşılık vereceği ise merak ediliyor.
Kaynak: İHA