Türkiye İhracat Haftası

TİM Başkanı Büyükekşi: '(Döviz Kuru Riski Sigorta Sistemi) Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bir an önce hayata geçmesi de ihracatçılarımız açısından son derece önemli. O yüzden bunun Türkiye'de yeni bir devrim olacağını düşünüyoruz' 'İhracatçılarımıza, 'Siz yaptığınız işin faaliyet karından para kazanmayı hedefleyin. Spekülatif döviz hareketlerinden para kazanmayı düşünmeyin. Yoksa problem yaşarsınız, zarar edersiniz' diyoruz. Maalesef yeteri kadar etkili olmuyor'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Döviz Kuru Riski Sigorta Sistemi'ne ilişkin, "Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bir an önce hayata geçmesi de ihracatçılarımız açısından son derece önemli. O yüzden bunun Türkiye'de yeni bir devrim olacağını düşünüyoruz." dedi.

Büyükekşi, TİM tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye İhracat Haftası'nda yaptığı konuşmada, bu hafta tüm Türkiye’nin ana gündemini ihracatın oluşturduğunu, Erzurum’dan Denizli’ye, Gaziantep’ten Giresun’a, birliklerinin bulunduğu Anadolu’nun tüm illerinde ihracat haftasının kutlandığını söyledi.

İnternetin, hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Şu anda sanki o olmadan yaşamak mümkün değilmiş gibi davranıyoruz. Aslında internet çok da uzun zamandır hayatımızda değil. Eskiden sadece askeri amaçla kullanılan bir sistemdi. Vinton Cerf adındaki matematik mühendisi, kulakları duymayan karısı dünya ile daha rahat iletişim kurabilsin diye interneti bugünkü haline getirdi ve hayatlarımızı geri dönüşü olmayan bir şekilde değiştirdi. Dünyayı herkesin birbirini çok iyi tanıdığı, istediği bilgiye anında ulaşabildiği küresel bir küçük köy haline getirdi. Bizlere sunduğu en büyük katkı ise farkındalık oldu.

Biz de bu etkinliğimizle toplumumuzun her kesiminde ihracatla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. İhracat kültürünü her kesime yaymaya çalışıyoruz. O yüzden de ihracat her ülkenin kalkınmasında en önemli etkenlerden birisi. Hatta bir dostum 'Biz Ruslarla yıllar boyunca savaş yaptık, hep kaybettik ama şu an bu savaşı biz kazanıyoruz. Çünkü onlara mal satıyoruz' dedi. O yüzden gerçekten ihracat son derece önemli. Biz de bu konuda aşırı bir çaba veriyoruz."

- “Finansman anlamında devrim niteliğinde bir ilke imza atıldı”

Mehmet Büyükekşi, Mevlana’nın "Bilgi, sınır olmayan bir denizdir" sözünü anımsatırken, ihracatçılara zorlu denizlerde yol alabilmeleri için ışık tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Hükümetin bu yoldaki en büyük destekçileri olduğunu belirten Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in destekleriyle son bir yılda ihracatçıların birçok sorununun çözüme kavuştuğunu anlattı. Büyükekşi, özellikle finansman anlamında devrim niteliğinde bir ilke imza atıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hepinizin bildiği, ihracatçılarımızın da çok yoğun kullandığı Kredi Garanti Fonu birçok firmanın çok zor gününde adeta can simidi oldu. Yine Eximbank destekleri ki... Eximbank’ın sermayesi 3,7 milyar liradan 10 milyar liraya çıkarıldı. Eximbank da yine birçok uygulamanın altına imza attı. Diğer konu, tasarruf sandığı oluşturulması... Bu kolaylıkların burada sadece birkaçından bahsediyorum. Verilen destekler için özellikle minnettarız ancak birkaç talebimiz daha olacak. Bunu da burada gündeme getirmek istiyorum. Mevcutla yetinmek ihracatçılarımızın fıtratında yok."

- İhracatçılardan 2 talep

TİM Başkanı Büyükekşi, 2 konuda yardım talep ettiklerini belirterek, ilkinin bankacılık alanında olduğunu, Türk bankalarının muhabir banka ağlarının Afrika başta olmak üzere bazı bölgelerde oldukça zayıf kaldığını ifade etti. Bunun ihracatçıların tahsilat sorunu yaşamalarına yol açtığına işaret eden Büyükekşi, bundan dolayı yabancı bankalarla çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Büyükekşi, ikinci talepleri olan kur riskinden korunmakla ilgili de, "Biz bunu yaklaşık 10 yıldan beri her platformda anlatıyoruz. İhracatçılarımıza, 'Siz yaptığınız işin faaliyet karından para kazanmayı hedefleyin. Spekülatif döviz hareketlerinden para kazanmayı düşünmeyin. Yoksa problem yaşarsınız, zarar edersiniz' diyoruz. Maalesef yeteri kadar etkili olmuyor. TİM olarak her 3 ayda bir İhracatçı Eğilim Araştırması yapıyoruz. Anketlerimizde, ihracatçılarımızın karşılaştıkları sorunların başında kur riski geliyor." ifadelerini kullandı.

- "Katma değer üreterek ihracatımızı istikrarlı bir şekilde artıracağız"

Mehmet Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in, OVP basın toplantısında, Döviz Kuru Riski Sigorta Sistemi'nden bahsettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bir an önce hayata geçmesi de ihracatçılarımız açısından son derece önemli. O yüzden bunun Türkiye'de yeni bir devrim olacağını düşünüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Tam bağımsızlık, ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür’ diyor. Bizim ekonomik bağımsızlığımız da şu anda her zamankinden çok daha önemli. Bu konuda üzerimize düşeni çok iyi biliyoruz. Daha fazla üreteceğiz, yatırım yapacağız, istihdam sağlayacağız. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya önem vererek, katma değer üreterek, ihracatımızı istikrarlı bir şekilde artıracağız."

Türkiye İhracat Haftası, öğleden sonra gerçekleştirilecek B2B görüşmelerinin ardından sona erecek.
Kaynak: AA