Sağlıkçı Adayları Meme Muayenesini Anlattı

İzmir Sağlık Koleji öğrencileri, velilere meme kanserini ve kendi kendine meme muayenesini anlattı.

Sağlıkçı Adayları Meme Muayenesini Anlattı
Özel İzmir Anadolu Sağlık Meslek Lisesi (İSK) Konferans Salonunda toplanan velilere ’Meme Kanseri’ ve ’Kendi Kendine Meme Muayenesi’ konulu bir seminer verildi.

Meme kanserinde risk altında olan kadınlar hakkında da bilgi veren öğrenciler, “İlk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapan kadınlar. Hiç doğum yapmamış olanlar ve geç adetten kesilenler, aile bireylerinde meme kanseri öyküsü olanlar, alkol, sigara kullananlar, ilk adetini erken yaşta görenler, radyasyona maruz kalanlar, yağlı besinleri fazla tüketenler, memesinde iyi huylu hastalığı olanlar risk altındadır” dedi.

Emzirmenin koruyucu bir faktör olduğuna dikkat çeken öğrenciler, “İlk çocuğun 30 yaş öncesinde doğması, haftada 3 kez egzersiz yapmak meme kanseri riskini azaltır” diye konuştu.

Kendi kendine meme muayenesinin de anlatıldığı seminerde, muayene sırasında ele bir kitle geldiğinde, koltuk altı-boyun bölgelerindeki lenf bezi büyümeleri saptandığında, meme ucundan gelen kan veya kirli akıntı geldiğinde, memede şekilde değişikliği, deri değişiklikleri ve gamzeleşme olduğunda hemen doktora başvurulması gerektiği ifade edildi. Meslek Dersleri Öğretmeni Kamuran Aydoğmuş ise okul olarak halkı, velileri ve öğrencileri sağlık konularında bilinçlendirmek amacıyla çok sayıda çalışma yaptıklarını söyledi.

Kaynak: İHA