Ayvalık'ta '13. Zeytin Hasat Günleri'

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen etkinlik kapsamında, 'Zeytine Minnet' yürüyüşü gerçekleştirildi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen "13. Zeytin Hasat Günleri" kapsamında, "Zeytine Minnet" yürüyüşü yapıldı.

İlçe Belediyesi ve Ayvalık Ticaret Odasının iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Aşıklar Köprüsü'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlendi.

Belediye bandosu eşliğinde yapılan yürüyüşe, Vali Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İlçe Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşün sonunda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından, "Zeytin Pazarı"nın açılış kurdelesi kesildi.

Vali Yazıcı, törendeki konuşmasında, organizasyonun, Türkiye'de en iyi zeytinyağının elde edildiği Ayvalık'ın tanıtımına katkı sağladığını söyledi.

Her geçen gün zeytinyağı tüketiminin arttığını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Balıkesir'e 'Türkiye'yi doyuran kent' diyoruz. Her noktada, her türlü tarımsal ürün kentimizde üretilmekte. Biz yaptığımız işin her zaman en iyisini yapmak zorundayız. Türkiye ve dünyada en kaliteli zeytini, zeytinyağını üretmeliyiz. Dünyada ve Avrupa'da belli standartlar var. Bu standartları yok saymak gibi bir lüksümüz yok. Ayvalık'taki zeytin üreticileri, lütfen aynı kaliteyi, aynı emek ve güzellikle üretmeye devam edin."

Gençer de Zeytin Hasat Günleri'nin ilkinin düzenlendiği yıl, Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 80 gram olduğunu anlatarak, "Bu miktar bu yıl 2 litreye ulaşmış durumda. Artışta tabii ki birçok etken vardır ama bunda Ayvalık'taki bu etkinliğin payı da büyüktür. Bu organizasyon, milli yağımızın tüketiminin daha da artması gerektiğine hepimizi inandırdı." ifadelerini kullandı.

Kantarcı ise zeytinyağı için yeni pazarlar kazanmayı hedeflediklerini bildirdi.

Dünyaya açılırken zeytinyağında markalaşmanın önemli olduğunu vurgulayan Kantarcı, "Ayvalık'taki zeytin üreticisinin en büyük sorunu markalaşamamaktır. Oysa zeytinyağında AB ülkeleriyle rekabet edebilmemizin yolu, markalaşmaktan geçiyor. Bu konuda en büyük arzumuz, firmaların kendi markalarıyla dünyaya açılması." dedi.

Konuşmaların ardından, halk oyunu gösterileri sunuldu.
Kaynak: AA