Avusturya'da Merkez Sağ-Aşırı Sağ Koalisyon Görüşmeleri

Merkez sağ ÖVP ve aşırı sağcı FPÖ arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde bütçe ele alındı.

Avusturya'da geçen ay yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulması için başlayan koalisyon görüşmelerinde, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ülkenin genel ekonomik durumunu ve bütçeyi görüştü.

İki partinin genel başkanlarının da katıldığı bir hafta süren görüşmelerde, Maliye Bakanlığı uzmanları bütçeye ilişkin parti yetkililerini bilgilendirdi.

ÖVP ile FPÖ'nün yürüttüğü koalisyon görüşmelerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında genel başkanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı, ÖVP Genel Başkanı Sebastian Kurz, koalisyon görüşmelerine özellikle bütçe değerlendirmeleriyle başladıklarını belirterek gerçekçi politikalar üretebilmek için bunun gerekli olduğunu ifade etti.

Ekonomik göstergelerin genel itibariyle olumlu olduğunu söyleyen Kurz, faiz oranlarının düşük olmasının önemine işaret etti.

Kurz, ekonomideki olumlu durumun yanı sıra detaylıca incelendiğinde üstesinden gelinmesi gereken bazı bütçe sorunlarının bulunduğunu ifade ederek "Özellikle yapısal harcamalar önemli bir sorun teşkil ediyor." dedi.

Sebastian Kurz, 2017 bütçesinin planlandığı gibi gerçekleştiğini, öte yandan 2018 için durumun biraz daha zor olduğunu dile getirerek, "Bir önceki hükümet yapılması gerekenlere yönelik yaklaşık 6 milyar avroluk kararlar almış. Ancak bu kararların yaklaşık 3 milyar avrosunun nasıl finanse edileceğinin karşılığı yok. Bu arzu edilen bir durum değil, üzerinde çalışmak zorunda olduğumuz bir konu.” değerlendirmesinde bulundu.

- Yabancılar 5 yıl sonra sosyal yardımlardan yararlanabilecek

Aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Heinz Chritian Strache de 2018 bütçesinin açık vermemesi için parasal karşılığı olmayan konularda karar almayacaklarını söyledi.

Strache, ÖVP ile birçok alanda hemfikir olduklarını, ancak somut çalışmaların sürdüğünü anlattı ve iki partinin koalisyonunda, yabancıların sosyal yardımlardan yararlanabilmesi için en az 5 yıl bu ülkede yaşamış olmaları gerektiğinin altını çizdi. Strache, sığınmacılara yönelik yardımların eyaletlere göre farklılık göstermeyeceğini, yardımların azaltılarak, bir üst sınırının olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA