190 Ülkenin 'İyilik Elçileri' Antalya'da Toplanacak

Uluslararası KızılayKızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu, 511 Kasım'da Antalya'da yapılacak.

Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Kurulu, 190 ülkeden 1500 iyilik elçisinin katılımıyla 5-11 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, "dünyanın en büyük insani yardım organizasyonu" olarak nitelendirilen IFRC Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve Kızılay'ın ev sahipliğinde yapılacak.

Toplantı, Antalya'da 5-11 Kasım'da düzenlenecek. Böylece 1969'da İstanbul'da 21. Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Konferansı'na ev sahipliği yapan Türkiye, 48 yıl aradan sonra Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi'nin küresel düzeydeki yasal toplantılarına ev sahipliği yapmış olacak.

Toplantıların ana konusu "İnsanlığın Gücü" olacak. 190 ülkeden katılacak 1500 iyilik elçisi, daha güçlü bir kırmızı için "iyi, güvenilir ve emin eller" diyecek.

Genel Kurul'da Myanmar, Somali, Irak ve Suriye'de yaşanan insani krizler konusunu görüşülecek, çözüm önerileri ele alınacak.

- Dr. Kerem Kınık, Avrupa Başkan adaylığı için yarışacak

Genel Kurul'da, Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, IFRC'nin Avrupa Başkanlığı için yarışacak. Ayrıca 4 yıllık süre için federasyonun yeni başkanı, başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri, Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa olmak üzere 4 bölgenin yönetimleri için de seçim yapılacak.

IFRC, hareket içinde bulunan 191 Kızılhaç ve Kızılay Derneği'nin koordinasyonunu sağlamakla görevli birlik. 1919 yılında kurulan federasyonun merkezi Cenevre'de bulunuyor. Hükümetler dışı bağımsız bir kuruluş olan federasyon, 1963 yılında Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile (ICRC) ile birlikte Nobel Barış Ödülü aldı. 100 milyon gönüllü üye tarafından desteklenen federasyonun çalışmaları yedi temel ilke tarafından yönlendiriliyor.

IFRC Genel Kurulu ise federasyonun en yüksek karar alma organı. Her iki yılda bir toplanan genel kurul, üye ülkelerin ulusal derneklerinin katılımı ile bir sonraki dönemde hayata geçirilecek insani yardım politikalarını belirliyor. Bir önceki toplantı 4-7 Aralık 2015'te Cenevre'de yapıldı ve Federasyon Başkanlığı'na Japon Kızılhaçı Başkanı Tadateru Konoe seçildi. Türkiye'de aynı toplantıda yeniden yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

Kaynak: AA