13. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri 'Zeytine Minnet' Yürüyüşü Ve Açılış Seremonisiyle Başladı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından bu yıl 13.’sü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri, geleneksel ‘Zeytine Minnet’ yürüyüşü ile başladı.

13. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri 'Zeytine Minnet' Yürüyüşü Ve Açılış Seremonisiyle Başladı
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, ATO yönetimi, belediye meclis üyeleri ve kalabalık vatandaş topluluğunun Ayvalık Belediyesi’nin efsanevi olarak nitelendirilen bando ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği yürüyüş, Âşıklar Köprüsü’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü.

Meydanda Zeytin Pazarı’ının açılış kurdelesini; Vali Yazıcı, Kaymakam Görgülüaslan, Belediye Başkanı Gençer ve ATO yöneticileri birlikte kesti.

13. Zeytin Hasat Günleri programı kapsamında Atatürk Anıtı’na ATO adına çelenk sunmasının ardından konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, 13 yıl önce ATO yönetimi olarak büyük bir heyecanla başlattıkları Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’ni bu yıl 13. kez organize etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Hasat Günleri etkinliklerine her yıl katılımın daha da fazla arttığını kaydeden Başkan Kantarcı, “Düzenlediğimiz şenlik boyunca Ayvalık çok büyük bir coşku yaşıyor. Bu şenliklerdeki öncelikli hedeflerimiz; Ayvalık coğrafi işaretli zeytinyağımıza yeni pazarlar kazandırmak, aynı zamanda da ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini arttırmaktır. Bu konuda zeytinyağı pazarımız çok önemli bir işlev kazanmış bulunmaktadır. Özellikle yeni hasat zeytinyağlarının satışa sunulduğu bu pazar, hiç kuşkusuz dünyaca ünlü Ayvalık zeytinyağının daha geniş bir alana yayarak pazar payının artmasını da beraberinde getirmektedir” dedi.

Hasat Günleri etkinliklerinde zeytinyağının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini de düzenledikleri panellerde dile getireceklerini vurgulayan Benhan İbrahim Kantarcı, “Bunların yanı sıra da Ayvalık coğrafi işaretli zeytinyağımızı nasıl dünyaya taşıyabileceğimizi de masaya yatıracağız. Bu noktada en önemli şey; zeytinyağımızın dünyaya açılırken, markalaşmasıdır. Ayvalık’taki zeytin üreticisinin en büyük sorunu markalaşamamaktır. Oysa zeytinyağında AB ülkeleriyle rekabet edebilmemizin yolu markalaşmaktan geçiyor. Bu konuda en büyük arzumuz birbirinden değerli firmalarımızın kendi markalarını yaratarak dünyaya açılmak olmalıdır” diye konuştu.

ATO Başkanı Kantarcı’ya konuşmasının ardından Balıkesir Şehit Aileleri Derneği tarafından, kendilerinin de bu anlamlı organizasyonda misafir edilmelerinden dolayı bir plaket takdim edildi.

Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de; Ayvalık’ta bu yıl 13.’sü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri’nin amacına ulaşmaya başladığını kaydederek, “Her sene bu etkinliklerde söylüyorum, Ayvalık Hasat Şenlikleri başladığında -ki bu Türkiye’de bir ilkti. Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketimi 80 gramdı. Şu anda ise 2 kilograma ulaşmış durumda. Bu artışta tabii ki birçok etken vardır ama bunda Ayvalık’ta yapılan bu etkinliğin de payı büyüktür. Bu organizasyon bu milli değerimizi, milli yağımızı bu tüketimin daha da artması gerektiğine hepimizi inandırdı” dedi.

Açılış töreninde konuşan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “Her biri bir öncekinden daha güzel ve dolu ve daha nitelikli olan bu organizasyon, Türkiye’de de en iyi zeytinyağını üreten Ayvalık zeytinyağının tanıtımına ve bölgenin tanıtımına katkı sunmaktadır. Ben bu güzel etkinliği devam ettirdikleri için organizasyonda emeği geçe tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bizim Tarım Bakanlığı’mızın bu konudaki destekleri malumdur. Türkiye’de her geçen gün zeytinyağı tüketimi artmaktadır. Balıkesir’e ‘Türkiye’yi doyuran kent’ diyoruz. Her noktada her türlü tarımsal ürün bu kentimizde üretilmektedir. Biz yaptığımız işin her zaman en iyisini yapmak zorundayız. Türkiye ve dünyada en kaliteli zeytini, en kaliteli zeytinyağını üretmeliyiz. Dünyada ve Avrupa’da belli standartlar var. Artık günümüz koşullarında bunları yok saymak dikkate almamak gibi bir lüksümüz yok. Benim Balıkesirli çiftçim; gururla ifade ediyorum ki; tarım ve hayvancılık konusunda Balıkesir’in standardı çok yüksektir. Ayvalık’taki zeytin üreticilerimiz; lütfen aynı kaliteyi aynı emek ve güzellikle üretmeye devam edin” diye konuştu.

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterimi protokol ve kalabalık vatandaş topluluğu tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

13. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri etkinliklerinin açılış programı; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve protokol üyelerinin zeytin pazarında kurulan firmalara ait stantların ziyaret edilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA