Yerel Basına Destek Konusu

Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı, yerel gazetelere destek için bazı adımlar atıldığını belirtti.



Sarılarlı, yaptığı yazılı açıklamada, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nda yerel gazetelere daha iyi koşullar sağlanması için alınan kararlar olduğunu aktardı.

Yerel gazetelerdeki çözülmesi gereken sorunun kadro sayısı durumu olduğunu ifade eden Sarılarlı, şunları kaydetti:

"Yerel basına destek için adım atıldı. Ancak asıl sorun fazla kadro. Edirne ile hemen hemen aynı özelliklere sahip Kırklareli’nde 4 olan zorunlu kadro sayısı Edirne'de 7. Bunun adil olduğunu savunmak anlamsız bir şey. Ancak, taleplerimizden birisi olan ve benimde Konfederasyon ve Basın İlan Kurumu'ndaki yöneticilere sık sık dile getirdiğim bayi satışında bir azalma olması sevindirici. Bu konuda en çok 150 olsun isteğimizin olumlu bulunması sevindirici.

Bu sayede bayilere günlük 150 gazete daha az verilecek. Aylık 26 gün hesabına göre de 3 bin 900 gazete daha az verilecek. Bu sayede dağıtıcı firmaya ödenecek ücret düşecek. Halen bayilere 300 gazete veriliyor. Bu değişiklikle birlikte abone sayısı ise en az 350 oldu. Buna göre gazeteler en az 350 aboneye gazetelerine abone yapmak zorunda olacaklar. Edirne'de zaten 350 abone sayısı birçok gazete tarafından yerine getirildiği için bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Zorunlu abone sayısı 250 olarak uygulanıyor."

İnternet yayıncılığının özendirilmesi kapsamında getirilen bir yenilikte, en göstergede meydana geldiğini ifade eden Sarılarlı, şöyle devam etti:

"Buna göre, resmi ilanları 4 bin 500 kez tıklanan gazetelere 6'da 1 oranında ek gösterge ücreti ödenecek. Yerel gazetelerde yer alan resmi ilanların santim/sütun fiyatı 2018 yılı için 12,5 lira olarak belirlendi. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl resmi ilanlar için BİK Genel Kurulu’nda yapılan zam Bakanlar Kurulu’ndan imzalanıp, Resmi Gazete'de yayınlanmaması nedeniyle uygulanamamıştı. Önümüzdeki yıl için genel kurulun öngördüğü ve yerel basının şiddetle talep ettiği zamlı fiyatın bir an önce Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz."

Sarılarlı, uygulanan resmi ilan fiyatlarına bu yıl zam yapılmadığını da kaydetti.

Kaynak: AA