Yatağan'da 'Dede Aşı' Geleneği

Muğla'nın Yatağan ilesinde, birlik, beraberlik ve bereketi artırması için yapılan "Dede aAı" geleneği sürdürülüyor.

Yatağan Belediyesi tarafından Ahi Ebubekir Parkı’nda düzenlenen etkinlikte, Yatağan’ın kurucuları olduğuna inanılan Ahi Ebubekir’in kabrinde toplanan vatandaşlar, mum yakarak dua etti.

Daha sonra İlçe Müftüsü Abdullah Kılıç tarafından okunan duayla güveçte hazırlanan etli bulgur pilavı olan "Dede Aşı" katılanlara ikram edildi.

Etkinliğe, Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Küsler, aynı kaba kaşık sallayarak barışıyor

Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara Savaşı'nın ardından Ankara’da yaşayan ahilerin bölgeye gelerek Yatağan'ın eski adı olan Ahiköy’ü kurduğunu belirterek, Ahi Ebubekir ve kardeşi Ahi Sinan'ın ilçenin kurucuları olduğunu söyledi.

Yatağan'ın Ahiköy olduğu dönemden bu yana ahilerin birlik, beraberlik ve bereketin artması için hazırladığı "Dede Aşı"nın gelecek nesillere aktarılması için bu etkinliğin düzenlendiğini kaydeden Işık, "Yatağan halkı, ahilikten gelenekleri yaşatmak için seferber olmuştur. Bugün, yüzyıllardır yapılan ama uzun zamandır unutulan geleneğinizi canlandırmaya karar verdik." dedi.

Kaynak: AA