TİKA'dan Güney Sudanlı Bin 100 Aileye Gıda Yardımı

Yerinden edilen ailelere temel gıda maddelerinden oluşan yardım paketleri dağıtıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Sudan'da yerlerinden edilen bin 100 aileye gıda yardımında bulundu.

Temel gıda malzemelerinden oluşan gıda paketleri başkent Cuba'daki yerinden edilmiş ailelere dağıtıldı.

Dağıtım sırasında AA muhabirine açıklamada bulunan TİKA Cuba Koordinatörü Yahya Acu, "TİKA bugün Güney Sudanlı makamlarla iş birliği halinde yerinden olan insanlara yardım dağıtmak için burada. Bu Türk hükümetinin Güney Sudan halkına bir hediyesi." dedi.

Yardım çalışmasından bin 100 ailenin yararlandığını belirten Acu, gıda paketlerinde pirinç, mısır unu, yağ, şeker ve tuz gibi temel ihtiyaç maddelerinin olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Cuba Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan ise TİKA'nın Güney Sudan halkına daha fazla yardımda bulunmasını beklediğini kaydederek, "Türk büyükelçisi olarak TİKA'nın burada çalıştığını ve halka yardım ettiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandı.

- "Allah onlardan razı olsun"

İç savaş nedeniyle Jubek eyaletinden başkente göçmek zorunda kalan ve dağıtılan yardımdan faydalanan Edina Natana ise TİKA'ya ve Türk hükümetine teşekkür ederek, "Bizi düşündükleri için onlara çok teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. " dedi.

Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, hükümet güçleri ile muhalifler arasındaki gerilimle iç savaşa sürüklenmişti. İç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) kurumları ve Güney Sudan hükümeti tarafından geçen ay yayınlanan raporda, ülkede 1 milyon 250 bin kişinin açlık tehlikesiyle, 25 bin kişinin ise kıtlık benzeri insani felaketlerle karşı karşıya kaldığı kaydedilmişti.

Güvenlik sorunu ve ekonomik krizin getirdiği hayat pahalılığı sebebiyle halk yeterli besin maddelerine ulaşmakta zorluk çekiyor, yüz binlerce kişi kişi yurt dışından gelecek yardımlara muhtaç halde yaşıyor.

Kaynak: AA