Şeyh Ethem Sırrı Efendi Kültür Evi Açıldı

Beykoz Belediyesi'nin tarihi ihya çalışmaları kapsamında restorasyonu tamamlanan Şeyh Ethem Sırrı Efendi Kültür Evi dualarla açıldı.

Beykoz Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden devraldığı Yalıköy Mahallesi'ndeki Şeyh Ethem Efendi Tekkesi'ni ihya etti.

İlçede, 1845 yılında inşa edilen ve kapatıldıktan sonra yok olmaya yüz tutan tekke, restorasyon ve düzenleme çalışmalarının ardından ayağa kaldırıldı.

Beykoz Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, eserin geçmiş yıllarda zarar gören kısımları tamamen aslına uygun hale getirildi. Tarihi esere sonradan ilave edilen ara kat ve iç bölmeler kaldırılarak, yeniden tek katlı hale getirildi.

Binanın temel ve beden duvarları güçlendirildi, pencere ve kapı boşlukları oluşturuldu. Çatı yalıtımlı şekilde yapılarak üzerine alaturka kiremit kaplandı. Eserin kitabesi ise temizlenerek tekrar yerine konuldu. Tekkenin bahçe duvarları yenilendi ve haziresindeki mezar taşları temizletilerek yerlerine yerleştirildi.

Aslına uygun restorasyonu tamamlanan Şeyh Ethem Efendi Tekkesi, "Şeyh Ethem Sırrı Efendi Kültür Evi" adıyla hizmete açıldı.

- "Ne kadar eserimiz varsa ihya edeceğiz"

Açılış töreninde konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ecdat emanetlerine sahip çıkmanın boyunlarının borcu olduğunu belirterek, "Burası bize Sultan 2. Abdülhamid Han'ın emanetidir. Bu mekanlar ecdadımızın aydınlanma, feyz bulma mekanlarıdır. Sadece burayla sınırlı kalmayacağız. İlçemizde ne kadar eserimiz varsa hepsini ayağa kaldıracağız." diye konuştu.

Konuşmanın ardından açılışa katılanlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Açılış törenine, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Gürkan, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, diğer ilgililer ve ilçe sakinleri katıldı.

Kaynak: AA