İsrail'in İsviçreli Diplomatların Gazze'ye Girişini Engellemesine Tepki

Hamas: 'İsrail'in İsviçreli diplomatların Beyt Hanun sınır kapısından Gazze'ye girişini engellemesi, insanlık dışı bir davranış ve Filistin halkının dış dünya ile iletişim kurmasına yönelik ihlaldir'.

Hamas, İsrail'in İsviçreli diplomatların Beyt Hanun (Erez) sınır kapısından Gazze'ye girişinin engellenmesini insanlık dışı bir davranış olarak nitelendirdi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in İsviçreli diplomatların Beyt Hanun sınır kapısından Gazze'ye girişini engellemesi, insanlık dışı bir davranış ve Filistin halkının dış dünya ile iletişim kurmasına yönelik ihlaldir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, dünya ülkelerinden "İsrail terörüne boyun eğmemeleri" istendi.

İsrail'in bugün İsviçreli diplomatların abluka altındaki Gazze Şeridi'ne girişine izin vermediği bildirilmişti.

İsrail basını, söz konusu yasak kararının İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman tarafından alındığını yazmıştı. Kanal 2 televizyonunun haberine göre de Liberman, İsviçreli yetkililerle görüşüp konuyu tam olarak araştırmadan yasağı kaldırmayacağını söylemişti.

İsviçreli diplomatların Gazze Şeridi'ne girişinin neden yasaklandığına dair bir açıklama yapılmazken, yasağın bazı İsviçreli yetkililerin Gazze'de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve Gazze sorumlusu Yahya Sinvar ile görüşmesinin ardından gelmesi dikkati çekti.

Tel Aviv yönetimi, geçen haftalarda da "İsrail'i boykot hareketi BDS'yi destekledikleri" gerekçesiyle bir grup Fransız milletvekilinin ülkeye girişine izin vermemişti.

İki milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, 2007'den bu yana İsrail ablukası altında bulunuyor.

İsrail'in fiili işgali altında olan Batı Şeria'da yaklaşık 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Uluslararası hukuka göre buradaki Yahudi yerleşim yerlerinin tümü yasa dışı kabul ediliyor.
Kaynak: AA