Guantanamo Tutsaklarının Eserleri ABD'de Sergileniyor

New York'ta John Jay Ceza Hukuku Yüksekokulu'nda sergilenen resim ve heykeller tartışmaya neden oldu Bazı eserlerin satılabileceği haberleri, savunma yetkililerini harekete geçirdi Prof. Erin Thompson: 'Bunlar çiçekler, sahiller, rahatsızlık verici bir içerik yok. ABD'yi tehdit etmiyor, buketleri yakmamız gerektiğini düşünmüyorum'

ABD'nin New York kentinde Guantanamo tutsaklarının eserlerinin görücüye çıkarıldığı sergi tartışmalara yol açtı.

Terörizm suçlamasıyla geçmişte Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan ve hala tutsak olan 8 kişinin yıllar içinde yaptığı 36 resim ve heykel, ekim ayından bu yana "Ode to the Sea" (Denize Övgü) adı altında John Jay Ceza Hukuku Yüksekokulu'nda sergileniyor.

ABD hükümeti, şiddet içeriği veya gizli mesaj içermediğinden emin olunması koşuluyla tutsakların avukatlarına sergi izni verirken, bazı eserlerin satılabileceği haberleri ve eser sahiplerinin kimliği konusundaki tartışmalar Pentagon'u harekete geçirdi.

Pentagon sözcüsü Binbaşı Ben Sakrisson, Associated Press ajansına e-postayla gönderdiği açıklamada, Guantanamo üssünde üretilen eserlerin sahibinin ABD hükümeti olduğunu bildirdi.

Sakrisson, tutsakların yaptığı herhangi bir sanat eserinin devrinin, bu konuda karara bağlanmamış politika revizyonu doğrultusunda askıya alındığını açıkladı.

Sergi, tutsakları temsil eden avukat Beth Jacob'un Profesör Erin Thompson ile iletişime geçmesi üzerine hayata geçerken, Thompson, hükümetin eserleri ellerinden alacağı fikrinin kendisini rahatsız ettiğini söyledi.

Thompson, çoğunda deniz manzarası, meyve ve çiçek konuları işlenen eserler için "Sadece insanları bu resimleri görmeye teşvik etmek istiyorum. Bunlar çiçekler, sahiller, rahatsızlık verici bir içerik yok. ABD'yi tehdit etmiyor, buketleri yakmamız gerektiğini düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

Thompson, sergide Guantanamo'dan salıverilen 4 kişiye ait eserlerin "makul" fiyatlardan satışa çıkarıldığını da kaydetti.

Beth Jacob da tutsakların avukatlarına sıklıkla yaptıkları eserleri hediye ettiğini belirterek, Guantanamo'daki iki tutsağa bundan böyle eserlerinin dışarı çıkarılmasına izin verilmeyeceğinin söylendiğini aktardı.

Jacob, "Sanat iletişimdir, sanatçı eseriyle iletişim kurar. Hükümet onları susturmaya çalışıyor görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

Eserlerin 4'ü hala Guantanamo'da tutulan sahipleri arasında, El Kaide örgütünün öldürülen lideri Usame bin Ladin'in koruması olmakla suçlanan Muath el-Elvi ve Ladin ile yakın iş birliği içinde olmakla itham edilen Ahmed Rabbani de bulunuyor.

11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden kurbanların aileleri ise New York'ta böyle bir sergiye izin verilmesine tepki gösteriyor.

İtfaiyeci oğlunu saldırılarda kaybeden Alexander Santora, yetkililere "Başları şimdiye kadar kuma mı gömülüydü, neler olduğunu görmediler mi?" diye seslendi.

Kaynak: AA