Fed Başkanı Yellen Açıklaması

'Federal fonlama (politika faizi) oranındaki kademeli artışların sağlıklı bir işgücü piyasasının sürdürülmesi ve enflasyonun yüzde 2 civarında istikrara kavuşması için uygun olacağını öngörüyoruz. Bu beklenti, federal fon oranının mevcut durumda ekonomiyi dengede tutacak nötr seviyenin altında olmasına dayanıyor' 'Ekonomideki büyümenin ve iş gücü piyasasındaki iyileşmenin, para politikasında kademeli ayarlamalarla birlikte devam etmesini ve ücret ve gelir artışını desteklemesini bekliyorum' 'Bence, enflasyonda son dönemde izlenen zayıflama geçici faktörlerden kaynaklanıyor. Söz konusu geçici faktörler kaybolduğunda enflasyonun orta vadede yüzde 2 civarında istikrar kazanmasını bekliyorum. Buna karşın, bu seneki düşük enflasyonun daha kalıcı bir durumu yansıtıyor olması da mümkün'

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, "Federal fonlama (politika faizi) oranındaki kademeli artışların, sağlıklı bir işgücü piyasasının sürdürülmesi ve enflasyonun yüzde 2 civarında istikrara kavuşması için uygun olacağını öngörüyoruz." dedi.

Yellen, ABD Kongresi Ortak Ekonomi Komitesi'nde yaptığı sunumda ülke ekonomisini ve para politikasını değerlendirdi.

Fed'den ayrılmadan önce son kez Kongre üyelerinin karşısına geçen Yellen, sunumunda Amerikan ekonomisinin ve istihdam piyasasının güçlendiğini vurguladı.

Hızlanan büyümenin geniş kapsamlı olduğuna işaret eden Yellen, "Ekonomideki büyümenin ve iş gücü piyasasındaki iyileşmenin, para politikasında kademeli ayarlamalarla birlikte devam etmesini ve ücret ve gelir artışını desteklemesini bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Yellen, iş gücü piyasasındaki sıkılaşmaya rağmen görece zayıf kalan enflasyon hakkında şunları söyledi:

"Bence, enflasyonda son dönemde izlenen zayıflama, geçici faktörlerden kaynaklanıyor. Söz konusu geçici faktörler kaybolduğunda enflasyonun orta vadede yüzde 2 civarında istikrar kazanmasını bekliyorum. Buna karşın, bu seneki düşük enflasyonun daha kalıcı bir durumu yansıtıyor olması da mümkün."

Varlık değerlemelerinin tarihsel standartlarda yüksek olmasına karşın finans sektöründeki kırılganlıkların ılımlı düzeyde olduğuna işaret eden Yellen, ayrıca bankacılık sektörünün iyi durumda olduğunu belirtti.

- "Kademeli artışlarının uygun olacağını öngörüyoruz"

Yellen, sunumunun para politikasına ilişkin bölümünde "Federal fonlama (politika faizi) oranındaki kademeli artışların sağlıklı bir işgücü piyasasının sürdürülmesi ve enflasyonun yüzde 2 civarında istikrara kavuşması için uygun olacağını öngörüyoruz. Bu beklenti, federal fon oranının mevcut durumda ekonomiyi dengede tutacak nötr seviyenin altında olmasına dayanıyor." değerlendirmesini yaptı.

Yellen, para politikasının önceden belirlenmiş sabit bir yöntem olmadığını, ekonomik şartlara göre şekillendiğini vurguladığı sunumunda, Fed'in özellikle enflasyon göstergelerini yakından izleyeceğini dile getirdi.

- Gelir eşitsizliği ve artan borçtan endişeli

Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Yellen, Kongre’nin bazı finansal regülasyonları gevşetmeyi öngören düzenlemesini desteklediğini ifade etti.

Yellen, bir başka soru üzerine, enflasyon ve işsizlik oranı arasındaki bağın zayıflamış olabileceğini kaydederken düşük verimliliğin ücret artışını sınırladığına dikkati çekti.

ABD’de yükselen gelir dağılımı eşitsizliği ve kamu borcunun kendisini endişelendirdiği dile getiren Yellen, vergi reformu dahil olmak üzere mali politikaların bu sorunları çözecek şekilde şekillenmesi gerektiğini söyledi.

Oturuma katılan Kongre üyelerinin söz aldıktan hemen sonra Yellen'i Fed Başkanı olarak gösterdiği başarılı performasından ötürü kutlaması ve teşekkür etmesi sunumda öne çıkan bir başka ayrıntı oldu.

Fed'in ilk kadın başkanı olma özelliğini taşıyan Yellen, halefi Jerome Powell'ın göreve başlamasını takiben Fed'in Yönetim Kurulu'ndan ayrılacağını açıklamıştı.
Kaynak: AA