Bosnalı Üreticilerden 'Besmelesiz Kesim' İddialarına Tepki

Türkiye’ye et ihracatı yapan Bosnalı firma ve üreticilerden Bosna Hersek’ten gelen etlerin "helal" olmadığı yönündeki iddialara tepki geldi.

Bosnalı Üreticilerden 'Besmelesiz Kesim' İddialarına Tepki
Halihazırda Bosna Hersek’ten Türkiye’ye yapılan et sevkiyatının yaklaşık yüzde 20’sini tedarik eden Mujanovici firmasının sahibi Muris Muyanoviç, "Biz Temmuz ayından bu yana Türkiye’ye et ihracatı gerçekleştiriyoruz. Mujanovici firması olarak Et ve Süt Kurumunun açtığı ihalede yer aldık ve Türkiye’ye 3 bin ton et gönderiyoruz. Bosna Hersek’te yetişen hayvanların kesilip paketlenerek Türkiye’ye gönderim süreci, bizim firmamız adına 12 Temmuz’da başladı.

Bosna Hersek’ten Türkiye’ye et ihracatı, mültecilerin Bosna Hersek’e geri dönebilmelerini sağlamak ve Bosna Hersek ekonomisine destek sağlamak gayesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılmıştı" diye konuştu.



"Kesimden paketlenmeye tüm süreç Türk yetkililerin gözetiminde işliyor"

Hayvanların kesiminden paketlenerek kargoya verilmesine kadar tüm sürecin Türk yetkililerin gözetimi altında gerçekleştiğini ve ’besmelesiz kesim’ gibi bir şeyin asla mümkün olmadığını söyleyen Muyanoviç, "Kesim, paketleme ve etin Türkiye’ye ulaştırılması işlemlerinin tümü, işbirliği içerisinde hareket ettiğimiz Türk kurumlarının gözetim ve müşahedesi altında gerçekleştiriliyor. Bunlar, Türkiye Cumhuriyeti Et ve Süt Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığıdır. Tüm süreç, Türk veterinerlerin gözetimi altında, helal sertifikasının belirlediği standartlar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Helal sertifikası ise ihracatçı firma hangisi olursa olsun, Türkiye’ye satış yapmanın şartları arasındadır. Türkiye’ye et ihraç eden tüm firmaların helal sertifikası sahibi olması gerekiyor. Bu sertifika ise hayvanın kesim usulünü, etin işlenme şeklini, paketleme ve taşıma işlemlerinin tümünün helal dairesinde yapılmasını tanzim ediyor. Bosna Hersek’te helal sertifikası, Bosna Hersek İslam Birliği Riyaseti tarafından veriliyor ve kontrolü gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’den Et ve Süt Kurumu ve Tarım Bakanlığı tarafından gönderilen veterinerler de kesim gerçekleştirildiği sahada hazır bulunuyor ve tüm süreci birebir takip ediyorlar. Bizim kesimlerimiz Travnik’teki Bajra firması tarafından gerçekleştiriliyor. Burada Türk yetkililerin yanı sıra Bosna Hersek kurumlarına bağlı yetkililer de düzenli kontroller gerçekleştiriyorlar. Hayvan henüz kesime girerken veterinerler hayvanın yaşı ve sıhhatini gözden geçiriyorlar. Daha sonra hayvan "helal kutu" dediğimiz kesim alanında şeriat hükümlerine uygun bir şekilde geleneksel usulle kesiliyor ve daha sonra etin soğutulması ve kemiklerinden ayrılması sürecine geçiliyor. Etin kemiklerinden ayrılması kısmında da Türkiye’den getirdiğimiz insanlar çalışıyorlar. Zira Türkiye’nin bu hususta oldukça spesifik standartları söz konusu. Paketleme işlemi de aynı şekilde Et ve Süt Kurumundan bize verilen şartnamedeki kaideler çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Burada en güzel ve en kaliteli etler seçiliyor. Şöyle söyleyeyim, Bosna Hersek’in en güzel ve en kaliteli etlerini Türkiye’ye yolluyoruz. Yani, buradan gönderilen etlerin Türkiye’de kesilip satışa sunulan etlerden hiçbir farkı yok, çünkü tüm süreç Türkiye’nin dikte ettiği standartlar çerçevesinde ve Türk yetkililerin müşahedesi altında gerçekleştiriliyor. Tek fark, Bosna Hersek’ten gelen etin bir derece daha kaliteli olmasıdır ki bu da bizim bölgemize ilişkin bir hususiyet. Burada tüm süreç, günbegün hem Türk veterinerler hem de Bosna Hersekli veterinerler gözetiminde işliyor. Türkiye, bizim ekonomimize destek için böyle bir adım attı. Bizler de bunun karşılığında Türkiye’ye sahip olduğumuz en güzel etleri gönderiyoruz" diye konuştu.



Türkiye’nin desteğiyle binlerce kişi istihdam edildi

Muyanoviç, sadece kendi firmaları aracılığıyla bu proje için 950 Boşnak ailenin istihdam edildiğini ve bu ailelerin her birinin Türkiye’ye müteşekkir olduklarını ifade etti.

Bosna Hersek’in toplamda Türkiye’ye yıllık 15 bin ton et ihraç ettiğini ifade eden Mujanoviç, Türkiye’nin bu adımıyla çok sayıda Boşnak mültecinin savaşta terk ettikleri yerlere dönerek kendi ayakları üzerinde durabilecek duruma geldiklerini ifade etti.



Üreticilerden Türkiye’ye teşekkür

Türkiye’ye satış yapan firmalar için çalışan Bosnalı üreticilerinden Fatmir Bayramoviç, "Çiftliğimizde yaklaşık 200 kadar büyükbaş hayvan bulunuyor. Geçtiğimiz yıldan beri Türkiye için çalışıyoruz. Her yıl ihale oluyor ve mallarımızı satabildiğimiz için çok mutluyuz. Paramızı düzenli olarak ve zamanında alıyoruz. Tek beklentimiz bu süreçte herhangi bir kesinti olmaması. Belki ihaleler birkaç yıllığına yapılabilseydi bu daha iyi olurdu. Çünkü kesinti olduğunda hayvanlarımız yaşlanıyor ve etin kalitesi düşüyor. Buradaki hayvanların hepsi yerli, burada otlanıyorlar. Makineler bizim, çalışanların da hepsi yerli. Böyle bir imkanı bize sağladığı için Türkiye’ye müteşekkiriz. İşimizin hakkını verdikleri için ve tüm ödemeleri zamanında yaptıkları için Türkiye’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Bosna Hersek’ten et alacağını duyduklarında büyük bir sevinç yaşadıklarını söyleyen üreticiler, ihalelerin daha uzun süreli olması halinde Bosnalı üreticilerin kapasitelerini en az iki kat arttırabileceklerini ifade ediyorlar.
Kaynak: İHA