'Atıklar Orman Olsun' Projesi

Atık elektrikli ve elektronik eşyalardan elde edilecek gelirle ağaç dikilmesinin hedeflendiği 'Atıklar Orman Olsun' projesinin Ankara ayağı başladı ELDAY Genel Müdürü Yamaç: '150 ton elektronik atık toplamayı hedefliyoruz. Bunun karşılığında 8 bin ağaç dikmeyi planladık. Böylece Ankara'da küçük bir orman oluşturacağız'

Atık elektrikli ve elektronik eşyalardan elde edilecek gelirle ağaç dikilmesinin hedeflendiği "Atıklar Orman Olsun" projesi başkentte başlatıldı.

Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) öncülüğünde başlayan proje ile 150 ton elektronik atık toplanması, bunun karşılığında 8 bin ağaç dikilmesi ve böylece Ankara'da küçük bir orman oluşturulması planlanıyor.

ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Lions Kulüpleri desteğiyle gerçekleştirilen projenin bir otelde düzenlenen açılış toplantısındaki konuşmasında, atık elektronik eşyaların toplanmasının önemini anlattı.

Hedeflerinin "hammadde olarak kaynakları tüketmemek" olduğunu dile getiren Yamaç, bu doğrultuda çalıştıklarını bildirdi.

Bu kapsamda bazı sivil toplum kuruluşları ve geri dönüşüm firmalarıyla iş birliği içerisinde olduklarını ifade eden Yamaç, projenin İstanbul ayağında 100 bin tondan fazla atık topladıklarını söyledi.

İstanbul'da yaklaşık 5 bin ağaç dikeceklerini aktaran Yamaç, "Bunu şimdi Ankara'da başlattık.150 ton elektronik atık toplamayı hedefliyoruz. Bunun karşılığında 8 bin ağaç dikmeyi planladık. Böylece Ankara'da küçük bir orman oluşturacağız." dedi.

Türkiye'nin her yıl demir çelik ithalatı için 6,5 milyar dolar harcadığına değinen Yamaç, elektronik atıkların toplanmasıyla ithalata ayrılan bu miktarın karşılanabileceğini savundu.

Türkiye'de atıkların toplanması konusunda eğitim verilmesinin şart olduğuna işaret eden Yamaç, bu konuda bir sistem kurulması ve denetim mekanizması oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Yamaç, vatandaşlara, "Evinde, iş yerinde elektronik atık bulunanları lütfen motive edelim ve bu atıkları toplayalım." çağrısında bulundu.

Uluslararası Lions MD 118 Konfederasyonu Konsey Başkanı Danyal Kubin de projenin önemini vurgulayarak emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA