'Artık Sinema Bilincine Ulaşmış Bir Nesil Var'

Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat ve yönetmen Nazif Tunç, '9. İstanbul Edebiyat Festivali' kapsamında 'Sinema ve Senaryo Destekleri' başlıklı panelde konuştu Yavuzkanat: 'Sinema filmi hangi türde olursa olsun temelinin oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan başvurular içinden 45 senaryoya, senaryo geliştirmeye 544 bin lira bütçe ayırmışız. İnşallah bu sene daha fazla bir bütçeyle senaryo yazım desteklerini vereceğiz' Tunç: 'Destek için başvuran eserler arasında biz Mustafa Kutlu'dan, Tanpınar'dan, Mevlana'dan, Şeyh Galip'den birtakım sinema edebiyat ilişkisini kuvvetlendiren projeler de görüyoruz'

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı iş birliğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen, "İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Sinema ve Senaryo Destekleri" başlıklı oturum yapıldı.

TYB İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen panelde, yönetmen Nazif Tunç, her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından verilen senaryo ve yapım desteklerine, bu yıl yaklaşık 500 projenin başvuru yaptığını söyledi.

Tunç, bu yıl ise desteklere online başvuru imkanıyla 2 binin üzerinde eser için başvurulduğunu belirterek, "Her yıl çok önemli miktarda sinema filminin 50 milyona yakın bütçeyle desteklenmesi peşinden bir hareket getirmekte ve yeni yönetmenlerin, özgün fikirlerin sinemamıza girmesine olanak sağlamaktadır." dedi.

- "Sinema edebiyat ilişkisini kuvvetlendiren projeler de var"

Gençlerin sinemaya gittikçe daha fazla ilgi gösterdiğinin altını çizen Tunç, "Dipten gelen kuvvetli bir dalga var. Yani kısa filmci olsun, senaryo yazım desteği almak için uğraşan olsun, dosyalarını, projelerini çok profesyonelce hazırlayan, artık sinema bilincine ulaşmış bir nesil var. Bu neslin gerek günümüzden, gerekse geçmişten ve yahut da edebiyattan etkilenerek yazdıkları senaryo projeleri var. Bunlar dosya olarak, imrenerek değerlendirdiğimiz işler oluyor ve bu neslin çok önemli birtakım sinema adımlarına ulaşacağını görerek seviniyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tunç, bu yıl gençlerin 350'den fazla senaryo yazım desteği için başvuru yaptığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Bunların çoğu günümüzde geçen eserlerdir. Bir kısmı da edebiyat uyarlamalıdır. Mesela destek için başvuran eserler arasında biz Mustafa Kutlu'dan, Tanpınar'dan, Mevlana'dan, Şeyh Galip'den birtakım sinema edebiyat ilişkisini kuvvetlendiren projeler de görüyoruz. Yani sadece hayali muhayyel konular değil, arkasını bir edebiyat eserine dayamış teklifler de var. "

Bakanlık tarafından sinemaya verilen desteklerle, Türk sinema sektörünün son 10 yılda büyük bir ivme kazandığına vurgu yapan Tunç, bu sayede genç yönetmenlerin Cannes, Berlin gibi dünyaca ünlü birçok festivalde başarıya imza attıklarını aktardı.

- "Sinema alanında 8 dalda destek veriyoruz"

Sinema Genel Müdürü Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat ise 2005 yılından itibaren sinema sektöründe 8 dalda destek verdiklerini dile getirdi.

Yavuzkanat, desteklere değinerek, "İlk filmini gerçekleştirecek yönetmenler için uzun metraj alanında verdiğimiz destekler, kurgu film desteği, proje öncesi olarak ifade edebileceğimiz senaryo yazım desteği ve araştırma, geliştirme desteğimiz var. Bunun yanında kısa film, belgesel film ve animasyon film desteklerimiz var. Ayrıca yapım sonrası sinema gösterimleri için desteklerimiz bulunmakta." diye konuştu.

Senaryo desteklerine ayrıca önem verdiklerini vurgulayan Yavuzkanat, şunları kaydetti:

"Sinema filmi hangi türde olursa olsun temelinin oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan başvurular içinden 45 senaryoya, senaryo geliştirmek adına 544 bin lira bütçe ayırmışız. İnşallah bu sene daha fazla bir bütçeyle senaryo yazım desteklerini vereceğiz. Bizim doğrudan verdiğimiz destekler dışında ayrıca düzenlenen etkinlikler de bakanlığımız tarafımızdan destekleniyor. Yani TÜRSAK'tan, SETEM'e bu alanda faaliyet gösteren STK'ların, ilçe milli eğitimin yaptığı etkinliklere kadar bakanlığımız destek veriyor. Bu anlamda da Anadolu'nun dört bir köşesine erişebilme imkanına sahip oluyoruz."

Yavuzkanat, ayrıca bakanlığın genç sanatçıları desteklemek amacıyla kurduğu GENÇDES projesi kapsamında da senaryo doktorluğu hizmeti verdiklerini belirterek, "Bu konuda da başvurular oldukça kolaylaştı. Online olarak yapılabiliyor. Toplamda sadece bu başvuru için 7 belgemiz var. 14 kişilik de toplamda bir destekleme kurulumuz var." ifadelerini kullandı.

Desteklenen senaryoların filme dönüşmesi noktasında Türk sinema sektöründe sorunlar yaşandığına da işaret eden Yavuzkanat, senaristlerin doğrudan yapımcılarla buluşması amacıyla 2016 yılında SETEM'le iş birliği yaptıklarını ve büyük festivallerde doğrudan senaristleri ve yapımcıları buluşturacak bir platform kurduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA