Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya Açıklaması

'(Mülteci yardımı) Maalesef AB söz verdiği 3 milyar avronun sadece 800 milyonunu vermiş durumda. AB verdiği sözü yerine getirmeli, mülteci kadınlara, çocuklara yardım elini daha güçlü bir şekilde uzatmalı. Çünkü buradaki çocuklar geleceğin dünyasını etkileyecek. Sadece Türkiye'yi değil, buradaki çocukların eğitim alması, eğitim hayatından kopmaması dünya geleceği açısından çok çok önemli'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği'nin (AB) mülteciler için söz verdiği 3 milyar avronun sadece 800 milyonunu verdiğini belirterek, "AB, verdiği sözü yerine getirmeli, mülteci kadınlara, çocuklara yardım elini daha güçlü bir şekilde uzatmalı. Çünkü buradaki çocuklar geleceğin dünyasını etkileyecek." dedi.

Bakan Kaya, 8. Boğaziçi Zirvesi'ndeki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Muhabirlerin sorusu öncesinde kendisine uzatılan mikrofonlar arasındaki FOX TV mikrofonunu gösteren Bakan Kaya, "Ben ona konuşmayacağım, buradan alırsınız, kusura bakmayın, sizinle ilgisi yok yanlış anlamayın" dedi. Mikrofonları tutan muhabir de FOX TV’nin mikrofonunu kameramana geri verdi. Bakan Kaya daha sonra soruları cevapladı.

Bir gazetecinin, "Türkiye Müslüman ülkelerde yaşanan katliamlar ve öldürülen çocuklar konusunda her zaman hassasiyetini gösteriyor. Ancak hangi başka ülkelerden adımlar var?" sorusu üzerine, "Türkiye Türkiye'den büyüktür" anlayışı ile nerede bir mazlum, nerede bir zulüm varsa orada zulme uğrayan mazlumlara el uzattıklarını söyledi.

Bunun, Türkiye'nin medeniyet değerlerinden gelen bir gelenek olduğunu ifade eden Kaya, Türkiye'nin mazlumlara sahip çıkmaya devam edeceğini belirtti.

Bakan Kaya, Türkiye'nin bugün 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını, sadece hükümetin kapılarını açmadığını, insanların da kapılarını gönüllerini açtığını dile getirdi.

Mazlumlar ve zulüm karşısında Türkiye'nin sessiz durmadığını, durmayacağını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye, Arakanlı kardeşlerimizin yaşadığı zulüm karşısında da sessiz olmadı, olmayacak. Oradaki insanlara da ilk el uzatan ülke Türkiye Cumhuriyeti oldu. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Bangladeş'e gittiğimizde 10-20 gündür aç olan, besinsizlikten karnı şişmiş bebekler gördük. Tüm dünyanın insanlık adına verdiği bir sınavla karşı karşıyayız. Bu zulümler dünyada en fazla kadınları ve çocukları etkiliyor. Kadın ve çocukların dünya üzerinde yaşadığı tüm bu sıkıntılarda üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

Bu mülteci sorunu sadece komşu ülkelerin sorunu değil, tüm dünyanın sorunu. Biz istiyoruz ki herkes üzerine düşeni yapsın. Suriyeli çocukların hepsi okula gitsin istiyoruz. Biz bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Devlet ve millet olarak seferber olmuş durumdayız. Ama maalesef AB söz verdiği 3 milyar avronun sadece 800 milyonunu vermiş durumda. AB, verdiği sözü yerine getirmeli, mülteci kadınlara, çocuklara yardım elini daha güçlü bir şekilde uzatmalı. Çünkü buradaki çocuklar, geleceğin dünyasını etkileyecek. Sadece Türkiye'yi değil, buradaki çocukların eğitim alması, eğitim hayatından kopmaması dünya geleceği açısından çok çok önemli."

Bugün Türkiye'de 1,7 milyon Suriyeli çocuğun olduğunu ve bu eğitim çağındaki çocukların tamamının okula gitmesini istediklerini anlatan Kaya, "Bir çocuğun bile kitaptan, okuldan, eğitimden uzak kalmasını istemiyoruz. Çünkü eğitim almayan çocuk, geleceğe hazırlanamaz ve tüm dünya için de aslında bir tehdit unsuru oluşturur." dedi.

Kerkük'te yaşananları takip edip etmediğinin sorulması üzerine Kaya, "Biz inanıyoruz ki çocuk gülerse dünya güler. İnanıyoruz ki çocukların mutlu olmadığı bir dünyada kimse mutlu olmayı hak etmiyordur. Biz hem vatandaşlarımızın çocukları hem de dünya çocukları için de elimizden gelen her desteği uzatıyoruz. Somali'de açlık krizi olduğunda Türkiye oradaydı, Irak'ta bir deprem oldu Türkiye oradaydı. Nerede bir zulüm, nerede ihtiyaç sahibi bir insan varsa Türkiye orada. Biz dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama insani yardımlarda Türkiye, bugün kişi başına gelire oranla dünyada birinci sırada. Bununla gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA