Afetzede Üreticilerin Kredi Borçlarına Erteleme Kararı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: '2017 yılında yaşanan afetler nedeniyle zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını olumlu buluyoruz” 'Arka arkaya afet yaşayan üreticilerin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı, faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2017'de afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine ilişkin kararı olumlu bulduklarını belirterek, "Arka arkaya afet yaşayan üreticilerin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2016-2017 tarımsal üretim döneminin başladığı ekim ayından itibaren sonbahar yağışlarının yetersiz olmasının çok sayıda ilde hububat üretiminde kuraklığa neden olduğuna işaret ederek, üretim dönemi boyunca gerçekleşen aşırı yağış, sel, dolu, don gibi afetlerin de üreticilere büyük zarar verdiğini bildirdi.

Antalya'da kasımda yaşanan hortum, fırtına, aşırı yağışın da seralara, narenciyeye ve zeytin ağaçlarına zarar verdiğine dikkati çeken Bayraktar, ilgili kurumlardan afet zararlarının çiftçiye yükünün azaltılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Bayraktar, bu konuda yapılan girişimler sonucu çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine düşük faizli kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, söz konusu düzenlemeyi olumlu bulduklarını vurguladı.

Bayraktar, şöyle devam etti:

"Yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihlerinde afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören, bu durumları hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ve Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları yıllık yüzde 3 faizle bir yıl ertelendi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi süresince yüzde 3 faiz uygulanacak. Ayrıca ertelenen krediler nedeniyle hasar tespit komisyonu kararı tarihinden itibaren müracaat süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi uygulamaları çerçevesinde bir yıldan fazla taksit yapılabilecek. Yalnız bir yıldan fazla taksitlendirmenin ilk yılına yüzde 3, daha sonraki yıllarına Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin cari faizi uygulanacak."

- "Diğer kamu bankalarına borçlar da dahil edilmeli"

Bayraktar, kararın tabi afetler nedeniyle sıkıntıdaki çiftçinin bir nebze olsa rahatlamasını sağlayacağını belirterek, "Bir yıl ertelemenin yanı sıra arka arkaya afet yaşayan üreticilerin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılandırmaya diğer kamu bankalarına olan borçların da dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, ayrıca özel bankaların yapılandırmaya katılımının da sağlanması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA