Yenimahalle'de Enine Boyuna Türk Eğitim Sistemi

Yenimahalle Belediyesi ve Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) işbirliğinde Türkiye’nin kanayan yarası eğitim sistemi Yenimahalle’de masaya yatırıldı.

Eğitim hakkında tüm sorunlar ve önerilerin tartışıldığı Batıkent Meydan AVM Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen “Eğitimde Neler Oluyor?“ adlı panele; Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, TESAV Vakfı Başkanı Erol Tuncer ve çok sayıda davetli katıldı.

TESAV Vakfı Başkan Vekili Perihan Sarı moderatörlüğünde yapılan panelde; CNN Türk ekranlarının sevilen sunucusu ve “Dünyanın 1001 Hali” programının yapımcısı Emin Çapa, Eğitimci ve CHP eski Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ile Hukukta Sol Tavır Derneği Başkanı Ali Rıza Aydın Türkiye’deki eğitim sistemini, yapılan yanlışları, eğitimcilerin sorunlarını, Türk eğitim sistemi ile diğer ülkelerde uygulanan sisteminin farklarını anlattı. Ayrıca konuşmacılar, eğitimde dayatılan uygulamalara karşı verilecek mücadele yöntemlerini ve hukuk yollarını da gündeme getirdi.

Gençlerimizin geleceği kararıyor

Kısa bir konuşma yaparak konukları selamlayan ve mevcut sistemi eleştiren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Eğitim sistemindeki çarpıklıklar yüzünden gençlerimizin geleceği kararıyor. Aileler dişlerinden, tırnaklarında arttırarak evlatlarını okutuyor. Ancak üniversiteden mezun olan gençlerimiz maalesef iş bulamıyor. Bu çarpık eğitim sistemimizden ileri geliyor. 4-5 ayda bir değişiklik gösteren eğitim sistemini ne idareciler ne öğretmenler ne de öğrenciler anlayabiliyor. Karmakarışık bir yapı var. Bugün karşılığı olmayan mesleklerde okuyan binlerce gencimiz var” dedi.



Türkiye’de en büyük kriz eğitimde yaşanıyor

Emin Çapa ise ekonomik krizlerin tedbirle çözülebileceğini ancak en büyük krizin eğitimde yaşandığını söyledi.



"Dünya kırılıyor, yeni bir dünya inşa ediliyor" diye devam eden Çapa, “İktidarın son TEOG hamlesi ile benim gibilerin hayatta başarılı olmak için ellerindeki son şanslarını da ellerinden aldı. Ben ilkokul mezunu bir anne ile okumayı askerde öğrenmiş bir babanın taşrada yetişmiş bir çocuğuyum. Bizim gibi toplumun orta, alt tabakasının yükselmesinin tek bir yolu vardı, o da eğitim. Yeni sistemle eğitim de bizden alındı. Bu son hamle o kadar derin, o kadar şiddetli, o kadar korkunç bir hamle ki her isteyen istediği okula gidecek ne demek biliyor musunuz? Yeni sistemle hepiniz Galatasaray Lisesi’ne, ODTÜ’ye mi gideceksiniz? Hayır. Bu şu demek; bizim çocuklarımız bu iyi okullara gidemiyorlardı, sizin çocuklarınız çok çalışıyorlardı, iyi okullara gidiyorlardı. Şimdi sizin çocuklarınız bir kenara iteceğim, bizim çocuklarımız gitsin bu okullara demek” diye konuştu.



Eğitim uçurumdan aşağı gidiyor

"Dünya değişiyor ama Türkiye buna uyum sağlamıyor. Dünya koşuyor biz de koşuyoruz ama geriye doğru koşuyoruz" diye konuşan Çapa, “Okuduğunu anlamada 72 ülke içinde 50’inci ülkeyiz. Eğitimin kalitesinde 145 ülke içerisinde 104’üncü ülkeyiz. Fen de mükemmel çocuk kalmadı, sıfırız. Özel okullar bitiyor. Başarı oranları hızla düşüyor. Öğretmenlik sınavına girenlerin bile 50 sorudaki başarı oranları Türkçede 30, fen bilgisinde 12, ilkokul matematikte 17. Bunlar da çocuklara bir şeyler öğretecekler. Ama bu onların suçu mu? Eğitim uçurumdan aşağı gidiyor. Yenidünya geliyor ve diyor ki yeni size ihtiyacım var. Eskisinin modası bitti diyor ve siz ayak diriyor kendinizi geliştirmiyor, değişen dünyaya ayak uydurmuyorsunuz. Böyle giderse çocukların geleceği çalınacak. İçinde bilim olmayan hiçbir şeyle zenginleşemezsiniz. Okullardan bilimi aldılar. Şu anda dünyada inanılmaz bir devrim yaşanıyor. Çok büyük bir kırılma noktasındayız. Geçmişe dönüp gelecek kurtarılamaz. Dünyanın gittiği yer dijital sanayidir. Her şeyi ağa bağlayan ve akıllı bir ortama getiren bir sistem var artık. Biz tarihimizde 2’inci kez saman ithal ediyoruz. Çünkü buğdayın boyu uzatılırken, sapın boyu kısaldı. Kimse saplar kısa olursa bu hayvanlar ne yiyecek demiyor. Ülkemizde her şey alelacele, düşünmeden değiştiriliyor. Türkiye son 5 yıldır daha da büyük bir uçuruma yuvarlanıyor. Biat kültüründen uzak, esnek, sorun çözen eleştirel düşünen, yaratıcı, evrensel, açık, yaşam boyu öğrenen, uyumlu bireyler olabilmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA