'Urla Sakız Enginarı' Tescillendi

İTB Başkanı Kestelli: 'Urla Sakız Enginarı coğrafi işaretinin borsamız adına tescili için yaptığımız başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı'.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Urla sakız enginarı coğrafi işaretinin tescili amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvurunun onaylandığını açıkladı.

Borsanın kasım ayı meclis toplantısında konuşan Kestelli, dünya ekonomisinin 2015 yılındaki yüzde 2,7 ve 2016 yılındaki yüzde 2,5’lik büyümeden sonra bu yılı yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme ile kapatacağının öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye ekonomisine bakıldığında büyüme temposunun yüzde 5-6 bandında sürdüğünü, nispeten enflasyonist bir büyüme politikası izlendiğini aktaran Kestelli, "Türk Lirası'nın değer kaybettiğini ve jeopolitik risklerin sürdüğünü görüyoruz. Bu şartlar altında 2018 yılında Türkiye ekonomisi için sıkılaştırıcı para ve maliye politikalarının geçerli hale geleceğini, iç talepte bir daralma yaşanacağını, büyümenin ihracattan geleceğini öngörmek mümkün." diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar çok iddialı büyüme hedefleri ortaya koyduğunu vurgulayan Kestelli, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini bildirdi.

Kestelli, ekonomide 2001 krizinden bu yana nicelik anlamında çok ciddi bir büyüme sağladıklarına işaret ederek, söz konusu büyümenin nitelik olarak da büyümesi gerektiğini vurguladı.

- "Tescil katma değer yaratacak"

Kestelli, Türkiye'nin akıllı büyümesi için radikal ve güçlü adımların hızla atılması gerektiğini belirterek, tarımdan sanayiye, finanstan hizmetlere kadar her alanda bugünkünden farklı yeni bir anlayışa, yeni bir eylem planına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Urla Sakız Enginarı'nın coğrafi tescil aldığını belirten Kestelli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Coğrafi işaretinin borsamız adına tescili için yaptığımız başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Böylece Urla sakız enginarı, Ege pamuğu, Ege inciri ve Ege sultani üzümünden sonra borsamızca alınan dördüncü coğrafi işaret olarak tescil edilmiş oldu. Bu tescilin, sakız enginarının yüzde 21'inin üretildiği Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerine büyük katma değer yaratacağına, İzmir'in gastronomi kenti olma çabalarına önemli bir destek vereceğine inancımız tam."
Kaynak: AA