Tüketiciler Birliğinden 'X-Ray Cihazı' Tepkisi

Genel Başkan Şahin: 'AVM'lerdeki ve birçok özel ya da resmi kurumların girişindeki xray cihazları güvenlik gerekçesiyle konulmuyor. Xray cihazları bir pazarlama tuzağıdır'

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, alışveriş merkezleri ile bazı kurum ve kuruluşların girişine güvenlik gerekçesiyle yerleştirilen x-ray cihazları ve metal dedektörlerinin pazarlama tuzağı olduğunu öne sürdü.

Şahin, düzenlediği basın toplantısında, tüketicilerin alışveriş merkezleri ile bazı kurumlara girerken metal dedektörlerinden geçmeye zorlandığını, çoğu x-ray cihazının işlevsiz olduğunu belirtti.

Cihazların standardının olup olmadığını denemek için bir alışveriş merkezine tabanca ile girdiklerini ve dedektörün uyarı vermediğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Bu dedektörler ayarsız ve kontrolsüz kullanıldığı zaman elmayı bile kesemeyen bir bıçağa uyarı verir. Elmayı kesemeyen, insana nasıl zarar verecek? Makine bu meyve bıçağına uyarı verir ve oradaki güvenlikçi bir kahraman edasıyla el koyar. Meyve bıçağı ile giremediğimiz AVM'deki bir mağazada devasa bıçak setleri, şarjlı matkaplar, hızarlar satılıyor. Bunları alacak paranız yok diyelim. 10 liralık bir yemek yemek için gittiğiniz restoranda insana zarar verecek bıçak ve çatal önünüze geliyor. Bazı mağazalarda metal makaslar satılıyor. Burada ortaya çıkan bir gerçek var. AVM'lerdeki ve birçok özel ya da resmi kurumların girişindeki x-ray cihazları güvenlik gerekçesiyle yapılmıyor. X-ray cihazları bir pazarlama tuzağıdır"

Tüketicilerin cihazdan geçme dayatmasına karşı olduklarını dile getiren Şahin, x-ray cihazlarının radyasyon yaydığını ve etrafındaki insanlara zarar verdiğini, özellikle de cihazın başında duran görevlilere büyük zararlar verdiğini savundu.

AVM ve kurumlarda güvenliğin x-ray cihazları yerine kameralarla ve insan sosyolojisini, psikolojini bilen görevlilerle sağlanabileceğine işaret eden Şahin, "Birilerinin pazarlama taktiğini, cebini doldurma beklentisini, basit ve anlamsız güvenlik gerekçeleri ile masumlaştırmayalım. Bunlara mahal vermeyelim." dedi.
Kaynak: AA